Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nichols, Penny
Colors of the Sun
(Pensongs Productions)

Jackson Browne har en gedigen meritlista.

Han har varit aktiv sedan mitten av 60-talet och började sin bana bl a som studiomusiker.

Han gör lÄtar med vÀlskrivna texter som ofta berör och leder till eftertanke och han har levererat flera av dem till bl a The Byrds, Linda Ronstadt och Tom Rush.

Han sjunger, spelar gitarr och turnerar med olika band, i början av karriÀren som uppvÀrmare för tunga namn, som t ex The Eagles, och emellanÄt som medlem i ett etablerat band, t ex Nitty Gritty Dirt Band.

Efter skivdebuten i eget namn 1972 har han presterat 13 studioplattor och tre med konsertupptagningar. 17 av hans singlar har hamnat pĂ„ Billboards Top 100-lista. Första singelhiten kom 1972 och hette »Doctor My Eyes«. Hans största LP-framgĂ„ng kom 1978 med titeln »Running On Empty«.

Browne var en av de aktiva motstÄndarna till kÀrnkraft i No Nukes-projektet i slutet av 70-talet och han har kÀmpat för mÀnskliga rÀttigheter inte bara med sin musik. Till allt detta kommer belöningar som The John Steinbeck Award 2002 och inval i The Rock and Roll Hall of Fame 2004 samt Songwriters Hall of Fame 2007.

Klart grabben ska ha en hyllningsplatta.

Den har kommit nu och bakom verket finns en mycket musikalisk kvinna som heter Penny Nichols.

Trots sin klockrena röst och starka inlevelse i lÄtarna hon sjunger, Àr hon knappast vÀlkÀnd pÄ vÄra breddgrader. Och trots att hon har spelat sin musik pÄ mÄnga hÄll i vÀrlden, Àr nog hennes namn fortfarande som störst pÄ den amerikanska vÀstkusten. DÀr var ju bÄde hon sjÀlv och Jackson Browne aktiva under flera Är pÄ 60-talet. De spelade pÄ kaffebarer, festivaler, klubbscener och var helst de kunde hitta sin publik. De trÀffades ofta och lÀrde kÀnna varandra vÀl och Penny fick, precis som Jackson, allt tyngre uppdrag. Hon stod vid mÄnga tillfÀllen inför en jÀttepublik, nÀr hon medverkade som uppvÀrmare för Jefferson Airplane, 13th Floor Elevator och andra tungviktare pÄ t ex Fillmore i San Francisco eller pÄ The Troubadour i Hollywood.

SĂ„ smĂ„ningom blev det skivkontrakt och ett debutalbum med titeln »PennyÂŽs Arcade«. Den ledde till en stor USA-turnĂ© med avstickare i Europa.

Vad man ocksĂ„ kan lĂ€gga mĂ€rke till i hennes karriĂ€r Ă€r en roll i filmen »FM«.

Penny Nichols Àr naturligtvis absolut den rÀtta kvinnan för det hÀr projektet.

Hon har valt tolv lÄngsamma ballader som alla hÀrstammar frÄn tiden dÄ bÄde hon sjÀlv och Jackson var unga, gröna och nyfikna pÄ vÀrlden. Hans tidiga lÄtar kÀnns ÀndÄ mogna och man tröttnar varken pÄ dem eller pÄ Pennys sÀtt att sjunga dem,

rakt och mjukt och innerligt. I »Song for Adam« smyger Jackson sig in i studion och lĂ„ten blir en duett. DĂ€r finns ocksĂ„ andra musikanter och sĂ„ngare frĂ„n »förr i tiden«, som alla tycks gilla att hylla Jackson Browne pĂ„ ett sofistikerat och vĂ€lansat sĂ€tt.

»Colors of the Sun« smakar lika friskt och mjukt som ett vin gjort pĂ„ Zinfandel-druvan, som vĂ€l kommer frĂ„n samma trakt. Men som naturligtvis inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt har med saken att göra.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.