Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cash, Johnny
Live at Montreux
(dvd, Eagle Vision)

Jag erkĂ€nner. Jag hör till dem som inte hörde Johnny Cashs legendomsusade showcase pĂ„ Emo’s under 1994 Ă„rs South by Southwest. Det snackades en del om konserten. Men det var ett showcase med sĂ€rskilt upprĂ€ttad gĂ€stlista. Sedan sades det att populasen kunde komma in, som pĂ„ nĂ„der, nĂ€r vĂ€l branschpacket bĂ€nkat sig. Jag minns att jag sĂ„g Mavericks och Rodney Crowell i hörnet av sjĂ€tte gatan och Brazos, nĂ€r kön till Emo’s började ringla runt kvarteret. Jag fimpade alla tankar pĂ„ Johnny Cash och hörde Lucinda Williams, Syd Straw och den fantastiska Lisa Mednick pĂ„ La Zona Rosa i stĂ€llet, och sedan Kelly Willis lite senare pĂ„ Continental, jag tror det var den kvĂ€llen.

Gjorde jag fel? Nej, lÄt alla som var dÀr, inklusive det svenska branschfolk som under konferensens gÄng inte visste var de var, varför de var dÀr eller vilka de hörde, tala om den magiska hÀndelsen som nÄgot livsavgörande. För den som hade lyssnat pÄ Johnny Cash i ett kvartssekel var det bara kul att notera att vad som tidigare utdefinierats som det nördigaste av det nördiga, att gilla Cash, blivit hur hippt som helst. Thanks to Rick Rubin.

Minnena, om Ă€n lite griniga och Shiner Bock-dimmigt osĂ€kra, infinner sig nĂ€r jag tittar pĂ„ dvd:n med Johnny Cashs konsert under jazzfestivalen i Montreux 1994. Den Ă€r fruktansvĂ€rt ojĂ€mn, och den ger ocksĂ„ en pĂ„minnelse om att Johnny Cash der sista tio Ă„ren var bĂ€st pĂ„ egen hand. Han var ju först och frĂ€mst en röst, en av de stora rösterna och en av de stora uttolkarna av andras sĂ„nger. Hans version frĂ„n 1970 av Kris Kristoffersons »Sunday Morning Coming Down« Ă€r en av de sĂ„nger som för mig ger bilden av Johnny Cashs storhet, sjĂ€lva kvintessensen av den. Han sjunger nertonat, nĂ€stan nollstĂ€llt. Han har inget behov av att dramatisera, orden bĂ€r sig sjĂ€lva. De behöver bara en röst, ett fordon att fĂ€rdas pĂ„ till lyssnaren. SĂ„ blir Kristoffersons sorgmod allra tydligast; jĂ€mför gĂ€rna med de uselt pseudodramatiska vokaluppvisningar som förvandlat »Me and Bobby McGee« till ett av alla tiders pekoral - Ă€ven om Cashs version frĂ„n ÖsterĂ„ker hjĂ€lpligt rĂ€ddar den.

Men som sagt, Johnny Cash var en röst. PÄ de fyra volymerna »American Recordings«, plus allt som blev över till boxen, Àr de största ögonblicken nÀr Johnny Cash framtrÀder ensam med sin gitarr. DÄ djupnar rösten, dÄ blir han den store frambÀraren av en tidlös sÄngskatt. DÄ rÀddar han med sin utsökta version av »Bird on the Wire« Leonard Cohen frÄn den pseudo-intellektuella skuggvÀrld han förpassats till av alla som trott att Cohen var nÄgot annat Àn en rocktrubadur.

En del sÄdana ögonblick finns ocksÄ pÄ Montreux-konserten. Det börjar visserligen smÄrisigt med ett band. Johnny Cash försöker följa det uppdrivna tempot och slap bassens tunga rytmmarkering, men hans röst hÀnger inte med. »Folsom Prison Blues« (i Är Àr det femtio Är sedan den gavs ut i sin första version), »Get Rhythm«, »Sunday Morning Coming Down«, »Ghost Riders in the Sky« (Cashs studioversion Àr en av de bÀsta tolkningar som gjorts av den sÄngen) och »I Walk the Line« reduceras till meningslöshet, till trista transportstrÀckor. Och i »Ring of Fire« hÀnger Johnny Cash inte alls med, nÀr bandet dundrar pÄ.

Men sedan kommer de magiska ögonblicken. Johnny Cash sitter med sin akustiska gitarr, de andra har lĂ€mnat scenen, och han tar de första tonerna i mördarballaden »Delia’s Gone«. Allt sitter som det ska. Hans med tiden allt djupare och alltmer sargade röst bĂ€r fram allt det existentiella mörker som finns i sĂ„ngen, den Ă„ngest som lĂ€gger sig tung över varenda stavelse. Och det blir bara bĂ€ttre. »Tennessee Stud«, »Bird on the Wire«, »Let the Train Blow the Whistle«, Nick Lowes mĂ€ktiga »The Beast in Me« och den gripande »Redemption«: ensam med sin gitarr visar Johnny Cash allt det som gjorde hans sista inspelningar sĂ„ omistliga, allt det konstnĂ€rliga djup och den artistiska integritet som gjorde att en tidigare sĂ„ oförstĂ„ende pop- och rockpublik Ă€ntligen insĂ„g hur okunnig och fördomsfull den varit.

Men det varar bara en tredjedel av konserten, innan bandet kommer in igen. Och June Carter Cash. »Jackson« passade aldrig makarna Cash, och i »Will the Circle Be Unbroken« sjunger June Carter sÄ illa att det blir plÄgsamt att höra. Och Johnny Cash sjunger som om han hade pluggar i öronen, blott med en vag idé om att det skall stÀmma med nÄgon annan som ocksÄ finns pÄ scenen. Fast sonen John Carter Cash visar sin hyggliga baryton. Och sedan ytterligare en transportstrÀcka, med bland annat »Orange Blossom Special« och Johnny Cashs kriminalvÄrdsliberala anthem »San Quentin«, innan allt Àr över.

Vi fĂ„r alltsĂ„ en konsert i tre distinkta delar, en triptyk dĂ€r mittdelen bildar en kulmen, men dĂ€r sidodelarna inte Ă€r i nĂ€rheten av de stordĂ„d som Johnny Cash utrĂ€ttar pĂ„ egen hand. ÄndĂ„ Ă€r dvd:n vĂ€rd att skaffa, för de sex sĂ„ngerna i mitten.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.