Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Estrin, Rick and the Nightcats
One Wrong Turn
(Alligator)

Rick Estrin tog över ledarskapet i The Nightcats 2008 efter att Charlie Baty valt att gÄ i pension. Nio album pÄ Alligator blev som medlem i The Nigtcats och sedan ytterligare tvÄ nu bandledare har det blivit för denne munspelsvirtuos. Han fick sitt första munspel som 15-Äring och tre Är senare var han bra nog för att ta sig till San Franciscos bluesklubbar. Vid 19 Ärs Älder 1968 flyttade han till Chicago och bluesens hjÀrta. Fast det Àr inte den traditionella tungt gungande Chicagobluesen som dominerar The Nightcats, snarare den lÀttare bluesen med en touch av rock, rock-a-billy och swing. Cab Calloway, Louis Jordan, Willie Dixon och Leiber and Stoller Àr namn som förknippas med Rick Estrins komponerande, men Àven Percy Mayfield och Baby Boy Warren, om han fÄr sÀga det sjÀlv.

Munspelsstilen fÄngade han frÀmst hos Sonny Boy Williamson II och Little Walter. Och visst finns hÀr det stora mullrande munspelet med den grumliga tonen som Little Walter en gÄng frÀlste oss med och Sonny Boys enkla, sofistikerade tonbryggor mellan sÄngverserna.

Efter en svag start med tvĂ„ lite intetsĂ€gande spĂ„r kommer plattan kanske bĂ€sta lĂ„t som ett hĂ€rligt avbrott. ”Calling All Fools” Ă€r en blues som bjuder pĂ„ ett utsökt orgelsolo som sedan följs av ett frĂ„n gitarren och ytterligare ett frĂ„n munspelet. TyvĂ€rr förtas stĂ€mningen av att denna fina lĂ„t följs av plattans sĂ€msta, ”Blues Cruise”. Löjlig nedgradering av ”Sea Cruise”. Sedan kan det bara bli bĂ€ttre efter detta lĂ„gvattenmĂ€rke. ”MovinÂŽ Slow” Ă€r en swampblues med munspel inspelad i en burk. TitelspĂ„ret en taktfast och gitarrbestĂ€md sak som följs av en funky ”Desperation Perspiration”. ”Zonin®” Ă€r en jazzig instrumentallĂ„t och ”Broke And Lonsesome” plattans enda lĂ„ngsamma low down blues med ett mycket snyggt gitarrspel frĂ„n Kid Andersen. Sedan följer ytterligare tvĂ„ spĂ„r innan det hela avslutas med en, som de sĂ€ger, spaghetti-western-while-surfing.

TextmÀssigt rör sig Rick Estrin frÄn politiska till universala livsfrÄgor. Han försöker ironisera över mÀnskliga svagheter och lÀmna oss med ett stelnat smÄleende pÄ lÀpparna. Och lyckas bitvis. Det Àr en balansgÄng som om man inte Àr skicklig med ord och syftning kan bli ett tramp utanför det som bÀr.

I The Nightcats finns den norskfödde gitarristen Chris ”Kid” Andersen som började sin karriĂ€r med att kompa bluesartister pĂ„ turnĂ© i Norge innan han flyttade till Kalifornien 2001, den stĂ„ende trummisen J. Hansen, som namnet till trots Ă€r född i Joliet, Illinois samt bassisten och keyboardspelaren Lorenzo Farrell med universitetsexamen frĂ„n filosofiska fakulteten och som ocksĂ„ gĂ€rna spelar jazz.

Rick Estrin fortsÀtter pÄ sin andra soloplatta för Alligator The Nigtcats bluesfyllt tuffa vÀgkrogsrock ŽnŽ roll.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.