Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Flaata, Paal
Rain
(S2)

Paal Flaata är en av Skandinaviens bästa sångare. Så är det bara, som min mamma brukar säga efter att ha yttrat en oomkullrunklig sanning. Jag vet inte hur många i Sverige som följde Flaatas karriär i Midnight Choir, men alla norska läsare vet så klart att jag har rätt när jag upprepar att Paal Flaata är en av Skandinaviens bästa sångare.

När utgångspunkten nu är definierad är det lättare att diskutera Flaatas nya soloalbum ”Rain”. För frågan är inte om det är bra eller inte. Snarare om det är så bra som det skulle kunna vara? Som det var när Midnight Choir var som bäst?

Musikaliskt ligger ”Rain” väl i linje med vad Flaata tidigare har gjort. De dramatiska, ibland nästan storvulna, gesterna som fanns hos Midnight Choir är nertonade, men annars är skillnaderna inte så stora. Men frågan är om Flaata inte hade vunnit på att skala av och tona ner ytterligare. Hans magnifika röst kommer onekligen bäst till sin rätt när den inte behöver slåss alltför mycket om utrymmet med rockiga elgitarrer. Bäst fungerar det i stora ballader som ”Life Down Here In Hell” eller ”Isabella”. Plattans absoluta höjdpunkt kommer i avslutande Mickey Newbury-covern ”Bless Us All”. Vilket pekar oss i riktning mot ett annat litet problem med plattan. Merparten av låtarna är skrivna av bandmedlemmarna Christian Nyström och Ben Lorentzen och standarden är ojämn. Bitvis utmärkt, ibland anonymt, aldrig dåligt, men Mickey Newburys nivå når de inte. Vilket så klart är omöjligt att begära.

Paal Flaatas första soloplatta kom för ett par år sedan och var en renodlad coverplatta. Jag har dessvärre inte hört den än, men blir riktigt nyfiken på att höra hur det blir när han tar sig an låtar av genomgående högsta kvalitet.

Randanmärkningarna till trots, Paal Flaata är alltid värd att lyssna på. Han sopar som sagt banan med de flesta av sina skandinaviska sångarkolleger och bara det är skäl nog att kolla in ”Rain”. Och för de som ännu inte upptäckt Midnight Choir så finns det en nyutgiven dubbel samling som vi ber att få återkomma till här på Rootsy.nu inom kort

/Håkan Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.