Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wilson Phillips
Dedicated
(Masterworks/SonyBMG)

1990 rullades »Hold On« med Wilson Phillips i ett pÄ MTV. Den vÀxlade med Alannah Myles »Black Velvet« och en bunt snabbt glömda hopp- och skuttlÄtar med rap. Samma Är kom gruppens obetitlade debutalbum. TvÄ Är senare kom nÀsta. Sedan tog det slut.

Trion Äterförenades emellertid tolv Är dÀrefter för coverskivan »California«, som bland annat rymmer fina versioner av »Monday Monday«, »Already Gone« och »Turn! Turn! Turn!«. Ytterligare nÄgra Är senare kom en julskiva, och nu grÀver de tre sÄngerskorna helt ner sig i sina respektive musikaliska familjehistorier med skivan »Dedicated«, som enbart innehÄller tolkningar av sÄnger frÄn Beach Boys- och The Mamas and the Papas-katalogerna.

Att Wilson Phillips Ă€r bra uttolkare av uttjatade sĂ„nger visade de redan pĂ„ debuten med en fin version av Tim Hardins »Reason to Believe«. Och nu tolkar de »Good Vibrations«, »God Only Knows«, »California Dreamin’«, »Monday Monday« och flera andra slagdĂ€ngor med solskensavslappnad koncentration och övertygelse. LĂ„t vara att gruppens version av »Dedicated to the One I Love« inte Ă€r lika omtumlande som Linda Ronstadts.

En eller annan Beach Boys-lyssnare lÀr dock anse att det hÀr Àr helgerÄn. Brian Wilsons genialitet pÄstÄs ju vara av oefterhÀrmligt slag. Det Àr möjligt att den Àr, och Wilson Phillips försöker inte ens. Att hÀrma alltsÄ, de tolkar.

Och det mÄ vara en gammal syndare förlÄtet, men nog sjutton tycker jag det just uppvuxna slÀktet gjuter nytt liv bÄde i »God Only Knows« och, förlÄt mig, »Good Vibrations«; den förra kan utan vidare ersÀtta orginalet som signaturmelodi till »Big Love«.

SÄngen stÄr naturligtvis i centrum, men stÀmmorna bÀddas in i smakfullt avslappnade arrangemang. Att Wilson Phillips Àr utmÀrkta sÄngerskor visste vi redan, men hÀr hör vi ocksÄ en popestetisk upptÀckarglÀdje som vÀcker allt annat Àn avslappnad lyssnarglÀdje. Wilson Phillips visar Àn en gÄng att de Àr ett mycket fint coverband.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.