Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wainwright III, Loudon
Older Than My Old Man Now
(Proper)

The strangest story told
Was how I got be this old


SÄ inleder Loudon Wainwright III sin senaste platta. En platta frÄn denne legendariske singer-songwriter som fokuserar just pÄ Älder, Äldrande, livet och förhÄllandet till förÀldrar och farförÀldrar.

Loudon Ă€r 65 Ă„r och hans fader, Loudon Wainwright Jr. dog nĂ€r han var 64 Ă„r. Jr:s fader Loudon Wainwright Senior dog nĂ€r Jr. var 17 Ă„r, 43 Ă„r gammal. DĂ€r av ocksĂ„ titelsĂ„ngen ”Older Than My Old Man Now” och det spöke som döden Ă€r för Loudon. FörhĂ„llandet dessa mĂ€n emellan och döden som det som gör slut pĂ„ alla förhĂ„llanden Ă€r bĂ„de förklarligt och oförklarligt. Loudon vĂ€nder och vrider pĂ„ tankar och funderingar pĂ„ sitt vanligtvis ironiskt humoristiska vis och med en stor dos av det allvar som han trots allt ocksĂ„ kan uppbĂ„da.

Men det haltar betĂ€nkligt hĂ€r och dĂ€r. Jag förstĂ„r inte varför en sĂ„ng som ”Date Line” om Samoaöarnas övergĂ„ng frĂ„n en tidszon till en annan har fĂ„tt plats hĂ€r. Även om Loudon sjĂ€lvklart har tĂ€nkt sig det hela som en rörelse i tvĂ„ dimensioner. Eller ”My Meds” som blir till en upprĂ€kning ur FASS nĂ€r det egentligen bara Ă€r Band-Aid och Mercurochrome som behövs för att allt ska bli bra. ”I Remember Sex”, som han framför tillsammans med Dame Edna, skulle kunna vara en ironisk kuplett. Men nej, den kĂ€nns könlös och osexig.

Bra och fyndig Ă€r dĂ€r emot talking bluesen ”Double Lifetime” som han snĂ€rtigt framför tillsammans med RamblinÂŽ Jack Elliott. Och Ă„ter en gĂ„ng Ă€r han tillbaka till Ă„ldrandet och döden. Det blir mycket död i den livslinje som ”Older Than My Old Man Now” egentligen Ă€r tĂ€nkt att handla om. Det hela börjar mycket bra med albumet klart bĂ€sta lĂ„t ”The Here & The Now”. En liten jazzig sak med John Scofield pĂ„ gitarr, alla fyra barnen och tvĂ„ av de tre fruarna med pĂ„ sĂ„nginsatser. PĂ„ 3 Âœ minut passerar livet revy fyllt av musik, kvinnor och droger. Ett och annat barn kommer ocksĂ„ till pĂ„ vĂ€gen och en karriĂ€r som har gĂ„tt lite upp och ned under de över fyrtio Ă„r som har dokumenterats pĂ„ skiva. Den följs av ”In C”, som började som ett noveltynummer pĂ„ piano och cello men som övergick till nĂ„got allvarligt kring uppbrott och kamp, storm och ovĂ€der.

Att allt Ă€r en familj och att det stannar dĂ€r Ă€ven efter döden blir beskrivet i den lĂ„gmĂ€lda berĂ€ttande balladen ”All In A Family”. Den stĂ€mningen Ă„terkommer i folksĂ„ngslika ”Over The Hill” som Loudon skrev tillsammans med sin dĂ„varande fru och nu bortgĂ„ngne Kate McGarrigle.

FrÄgor och funderingar i en kombination av dödsÄngest och livsironi. Men till slut ska vi trots allt alla den vÀgen vandra.

Something is relentless, like an ocean wave,
And you got to take it lying down, from the cradle to the grave.
But if there®s one small comfort, one thing is true –
That someting out to get me is out to get you, too.


”Older Than My Old Man Now” Ă€r inte Loudons bĂ€sta platta. Den Ă€r lite för ojĂ€mn för att kunna matcha den mycket starkare ”History” frĂ„n 1992, som ocksĂ„ har lite av samma död- och familjetema. Men nĂ€r han Ă€r som bĂ€st kan han skapa riktigt fina sĂ„nger. NĂ„got som ocksĂ„ har gĂ„tt i arv, det finns i familjen och kommer att leva vidare efter det att ”something” tagit Ă€ven Loudon. NĂ€r det nu blir.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.