Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Great Recession Orchestra, The
Double Shot
(NewTex Records)

Popmusik från 1940-talet hör man idag bara när man ser en amerikansk film som utspelar sig under andra världskriget med scener där det finns en radio i bakgrunden som spelar hillbilly eller den tidens country i. Branschens tunga namn från den tiden är det inte många som kan rabbla utantill. Öh... få se nu... Hank Williams var väl 50-tal, eller?

Nu har emellertid ett par herrar i Texas samlat ihop mängder av musiker och massor av låtar som tillsammans visar exakt hur det lät. På CD:n finns 19 finstämda låtar i de rätta och enkla arren där fiol, dobro, steel och piano har sina viktiga roller och där rösterna låter exakt som man tror att de lät om man köpte en 78-varvare med den här musiken.

Det handlar om rak och enkel musik, musik som svänger och i alla fall under 40-talet lockade till dans. Låtarna har banala och vardagsnära texter, men de fick lyssnarna att känna igen sig och de kunde lätt sjunga med. Ibland hettar de till en aning, som i »Divorce Me« och »She Ain´t No Good«, och ibland är de som små tonsatta noveller med början och slut.

Jag vet inte var alla dessa musiker som medverkar här gör i vanliga fall. Kanske är de lokalt tunga namn – de har i alla fall artistnamn som man kommer ihåg. Den flitige pianisten heter Floyd Domino och en av trummisarna kallar sig David »Davy« Crockett.

Så skaffa plattan och bered dig på en fin inblick i hur det lät när radion hade långvåg och mellanvåg och Elvis Presley knappt hade lärt sig gå.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.