Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Deep Dark Woods, The
The Place I Left Behind
(Sugar Hill Records)

Det vilar en mÀktig ödslighet i kombination med en sakral omtÀnksamhet över The Deep Dark Woods fjÀrde album. Ett band frÄn det inre av Kanada som har gÄtt frÄn sjÀlvklarhet till sjÀlvklarhet inom det musikutsnitt som skulle kunna kallas indie-americana. En enkel sÄngsnickrarstil kombinerat med smakfull instrumentering och solida harmonier skulle kunna fÄ lyssnare att tÀnka pÄ Neil Young, Fleet Foxes, The Low Anthem, The Head and The Heart och andra unga, friska och spÀnnande band och artister mellan San Francisco och New York. Det kan vara ballader, folksÄnger, blues eller country. Ett lapptÀcke av skönhet sytt med en och samma trÄd och som hÄlls ihop av en gemensam inneboende kraft.

Det kalla, mörka och skogshöljda omgivningarna kring Saskatoon, Saskatchewan andas The Deep Dark Woods. Förkrossande, jagande ballader Àr utgÄngspunkten för ett historielandskap som strÀcker sig generationer bakÄt, bara för att sedan hamna i dagsaktuella hÀndelser. Kyla, mörker och diminneslutna rörelser fÄr vÀrme och kÀrlek, som lyser upp och ger kraft. SÄnger som viskar i trÀdkronorna och sveps med av utandningens daggdroppar.

Ryan Boldts lata, varmt melankoliska sÄng bÀrs skenbart av hans och Burke Barlows gitarrspel och Geoff Hilhorst Hammond. Gitarrerna leker med orgeltonerna, in och ut, lÄnga och korta och sÄ sympatiskt omtÀnksamma. Vilket gör att Chris Masons fina basspel och Lucas Goetzs smÀckra trumspel bara kÀnns som en sjÀlvklarhet. Tillsammans lyfter de sÄngerna till oanade höjder, upp ovanför trÀdkronorna dÀr avstÄnden Àr oÀndliga. För att ytterligare förhöja stÀmningen har man bjudit in Kendel Carson pÄ fiol och Old Man Luedecka pÄ banjo. Med all rÀtt.

TitelspĂ„ret ”The Place I Left Behind” berĂ€ttar kyligt historien om en rotlös ”rambler” som inte Ă€lskar nĂ„got annat Ă€n ”the place I left behind”. ”Virginia” lyfter fram orgel, pedal steel, fiol i en varm melodi som skjuter berĂ€ttelsen om en desperat man som suktar efter en kvinnas kĂ€rlek, men som bara utnyttjar honom för egen sak. ”Sugar Mama” ökar tempot och sveper oss med i en fotstampande country & western som Ă€r som gjord för sensommarens dansbanetillstĂ€llningar. ”The Banks Of The Leopold Canal” Ă€r en ömsint krigssĂ„ng om slaget vid Leopold Canal i Belgien under andra vĂ€rldskriget, dĂ€r mĂ„nga kanadensiska soldater mötte döden. Kanske inte lĂ€ngre med i de kanadensiska historieböckerna, men Ă€r förevigad för alltid. ”The Ballad Of Frank Dupree” Ă€r en traditionell mördarballad, och finns med hĂ€r bara för att de som sĂ„nger har en sĂ„ tilltalande uppbyggnad. Avslutande ”Oh, What A Life” skapar ett religiöst skimmer och andlig vĂ€rme. NĂ€r den sakta har tonat ut kĂ€nns det precis som man har lĂ€mnat ett plats bakom sig som vill Ă„terkomma till sĂ„ snart som möjligt.

”The Place Left Behind” kom ut redan i oktober i fjol men har nu fĂ„tt europisk distribution. Vilket betyder att det inte finns nĂ„gra hinder kvar för införskaffa den. Nu.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.