Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sill, Judee
Judee Sill/Heart Food
(Rhino Handmade/Rhino)

Musikhistorien Àr full av fotnoter. Artister, sÄngare och lÄtskrivare som aldrig förÀrats nÄgra guldskivor, Grammys eller hyllningskrönikor. MÄnga av dessa Àr naturligtvis inte vÀrda mer Àn sÄ, medan andra definitivt förtjÀnat ett bÀttre öde Àn det de smÄningom gick till mötes, bÄde pÄ det musikaliska och det personliga planet. Judee Sill tillhör definitivt den senare kategorin.

Historien om Judee Sill Àr pÄ mÄnga sÀtt en gÄta. Och ÀndÄ Àr hennes öde ett typexempel pÄ hur en splittrad och tragisk bakgrund inte bara kan frambringa sjÀlvdestruktiva demoner, utan ocksÄ frÀmja kreativitet. Judee föddes in i en rik Hollywood-familj, med en far som dog nÀr hon var barn och en bror som inte lÄngt dÀrefter omkom i en bilolycka. NÀr modern sÄ smÄningom gifte om sig tog Sill, knÀckt av tragedierna och familjÀra tillkortakommanden, avstÄnd frÄn bÄde henne och styvfadern och gav sig ut pÄ en drogindrÀnkt nomadresa tvÀrs över den amerikanska kontinenten.

Under hela sin uppvÀxt hade Sill nÀrt en stor drivkraft att uttrycka sig konstnÀrligt, frÀmst musikaliskt, men det eskalerande drogberoendet och den dekadenta livsstil hon lagt sig till med, och som hon vid flera tillfÀllen var tvungen att prostituera sig för att kunna upprÀtthÄlla, krÀvde sin tribut. En tre mÄnaders fÀngelsedom för heroininnehav blev vÀndpunkten.

Sill blev under fÀngelsevistelsen emellertid fri frÄn sitt heroinberoende och bestÀmde sig för att ge sitt allt till musiken, och hon började skriva lÄtar pÄ allvar igen. HÀr kom hennes kontakter i barndomens Hollywood vÀl till pass, och den genialiske, och sÄ smÄningom grÀnslöst mÀktige, David Geffen imponerades sÄ pass av Sills musik att han signade henne som första artist till sitt nystartade Asylum Records.

NĂ€r »Judee Sill« kom ut 1971 var tajmingen egentligen idealisk. Joni Mitchell var omsusad och i full gĂ„ng med sitt klassiska album »Ladies Of The Canyon« (ocksĂ„ för Asylum) och bĂ„de Carole King och Laura Nyro var pĂ„ vĂ€g att göra sig namn. Tiden kĂ€ndes helt enkelt mogen för ett ordentligt genombrott för genren Kvinnliga Singer/songwriters.

Judee Sill var perfektionist, och lÀmnade ingenting Ät slumpen nÀr det gÀllde sina lÄtar, som hon enligt rykten kunde fila pÄ i Äratal. I besittning av en enorm vilja och integritet, krÀvde hon full artistisk och musikalisk kontroll över sina inspelningar, vilket Geffen ocksÄ gav henne. För att producera, och arrangera orkesterpartierna till debuten vÀnde hon sig dÀrför till sin ex-make Bob Harris, som hon visste var rÀtt man för jobbet.

Men trots att Sill turnĂ©rade som förband till bland andra Crosby & Nash och »Jesus Was A Cross Maker« (en singel som Graham Nash, ett stort Sill-fan, producerade) spelades relativt flitigt i etern sĂ„lde albumet dĂ„ligt. Uppföljaren »Heart Food«, som kom Ă„ret efter, fick lysande recensioner och Ă€r faktiskt strĂ„et vassare Ă€n den briljanta debuten. Den sĂ„lde om möjligt Ă€nnu mindre.

Att lyssna pÄ albumen idag, sÀrskilt pÄ sÄ fina utökade reissues som dessa, Àr nÄgot av en uppenbarelse. Sill Àr inte bara en lysande sÄngerska och en driven gitarrpicker, utan en kompositör som i sina bÀsta stunder Àr fullt i paritet med töserna Mitchell och Nyro. Framför allt debuten har en sakral, ibland nÀrmast ockult överton, nÄgot som kan ha sin förklaring i hennes, efter drogrehabiliteringen, nyvunna religiositet och intresse för det övernaturliga.

Det vilar en stark countryanstrykning över Sills lĂ„tar (lyssna pĂ„ formidabla »There’s A Rugged Road«), och en lite ruffig folkmusikton, men Ă€ven en svĂ€vande, nĂ€stan psykadelisk kĂ€nsla. SĂ„ngpartierna bestĂ„r ofta av multipla överdubbningar, och hon anvĂ€nder strĂ„kar pĂ„ ett sĂ€tt som för tankarna till Paul Buckmaster, som arrangerade Elton Johns första plattor. Det Ă€r sĂ„ vackert att man undrar om inte det inte var det hĂ€r Gram Parsons tĂ€nkte sig nĂ€r han pratade om »Cosmic American Music«.

Till slut blev bristen pĂ„ framgĂ„ng och det förflutnas demoner för starka för Judee Sill och hon försvann, mer eller mindre spĂ„rlöst. Vad som hĂ€nde Ă„ren efter »Heart Food« vet egentligen ingen, men rykten om ett nytt besök i droghelvetet cirkulerade lĂ€nge. Graham Nash sĂ€ger att han redan 1974 fick höra att Sill dött av en överdos, medan andra, ”vĂ€nner” pĂ„stĂ„r att hon levde till 1979 eller Ă€nda in pĂ„ Ă„ttiotalet innan hon dukade under av drogrelaterade sjukdomar. De hĂ€r tvĂ„ albumen Ă€r hennes testamente och vi kan vara tacksamma över att vi alla Ă€r arvtagare till hennes fantastiska musik.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.