Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Peterson, James & Lucky
If You CanÂŽt Fix It
(JSP)

Jag har haft en ambivalent instĂ€llning till Lucky Peterson enda sedan 1969, nĂ€r han som femĂ„ring slĂ€ppte sitt första album; ”Our Future: 5 Year Old Lucky Peterson” pĂ„ Willie Dixons skivbolag. BarnstjĂ€rna och blueshopp. Men nĂ„gon ny Michael Jackson blev han inte. Med Ă„ren har han dock utvecklat till en fint gitarrist, organist och lĂ„tskrivare, blivit en duktig kompmusiker och lyckats spela in nĂ„gra bra lĂ„tar pĂ„ sina egna plattor. Men ofta kĂ€nns det överarbetat och lite svulstigt. GĂ€rna lite för mycket Ă€n lite för lite. NĂ€r han hittar balansen har det blivit riktigt bra. Jag vacklar. Ibland Ă€r det riktigt bra och ibland Ă€r det bara sĂ„ betungande.

SÄ Àr det ocksÄ pÄ denna platta som Lucky spelade in med sin fader James och gav ut för första gÄngen 2004. Nu en Ätta Är senare sÄ hÄller den fortfarande bra. TyvÀrr har pappa James hunnit gÄ bort 2010 och Lucky Àgnar mycket av sin tid i sin kyrka. Pappa James sjunger pÄ samtliga spÄr med en grov, anstrÀngd lÀderklÀdd sÄngröst och kompar pÄ sin gitarr. Han bÀr arvet av den sumpiga och ruffigt glödande bluesen frÄn södern. Lucky spelar genomgÄende solo- och kompgitarr och orgel. Hammond B 3 ligger som ett tunt ljudtÀcke över lÄtarna dÀr sedan sÄngen, gitarren och blÄset bestÀmt tar plats, trycker sig igenom och placerar sig ovanpÄ.

Det finns tvĂ„ pĂ€rmlĂ„tar i form av intensivt rockiga nummer som inleder och avslutar. Mellan pĂ€rmarna kommer en varierad ström av blues som smĂ„ egna kapitel i livets historia. För det Ă€r smĂ„ historier ur livet som Lucky har skrivit och James bĂ€r fram hĂ€r. ”Somewhere In Between” handlar till exempel om den tredje förĂ€lskelsen, som Ă€r en kvinna mellan den första svarta och den andra vita. ”Never Take The Sand To The Beach” som handlar om separata semestrar. ”Too Young To Die” Ă€r en klagosĂ„ng över en ung kvinnas död. Den avslutande ”More Harm Than Good” handlar om att vĂ€gen till helvetet trots allt Ă€r belagd med goda intentioner. Det finns en styrka i sĂ„ngernas texter som gör att man trots allt lyssnar genom den skroveltunga sĂ„ngen. Och Lucky bidrar oftast till att förhöja det totala intrycket med sitt gitarrspel och orgelspel. NĂ€r gitarrsolona kommer rĂ€tt och Ă€r rĂ€tt avvĂ€gda Ă€r det mycket bra. Vi kan kĂ€nna vindar frĂ„n Albert King, Freddie King, Little Milton och Howling Wolf svepa genom musiken. Dessutom finns hĂ€r en ljuvligt fin southern soulduett med Mary Taylor i ”Time To Go” och en funkig acidjazzinstrumental i ”Get Down”.

Min ambivalenta instÀllning till Lucky Peterson bestÄr. Den pendlar mellan lysande instrumentalist och överambitiös mÄngsysslare. HÀr övervÀger trots allt de goda sidorna och det har blivit till en stabil bluesÄterutgivning.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.