Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
First Aid Kit
The Lion’s Roar
(Wichita/Border)

I fyrtio år har jag trott att den enfaldigaste refrängen fanns i en tysk schlager. När vi hade vikarie i tyska på gymnasiet plockades gärna ett program i skolradioserien »Hit-Parade« fram. Höjdpunkten var när vi fick avnjuta »Keine Küsse und keine Tomaten«.

Bortåt fyrtio år senare får jag dock höra en refräng som faktiskt kan matcha det mästerverket:

»I’ll be your Emmylou and I’ll be your June
If you’ll be my Gram and my Johnny too
No, I’m not asking much of you
Just sing, little darling, sing with me«

Första gången jag hörde »Emmylou« med First Aid Kit fick jag klia mig i öronen. Är det sant? En lyssning till, jo det var sant.

Annars är First Aid Kits andra skiva, »The Lion’s Roar«, de svenska kritikernas nya gullunge. Jag kan inte förstå varför. Att få Mike Mogis från Bright Eyes som producent ger möjligen en del indie-prestige, men produktionen är statisk och jämntjock. Statiska och jämntjocka är också melodierna, alla skrivna av systrarna Klara och Johanna Söderberg, alias First Aid Kit.

Duons countrydoftande folkrock hade dock inte behövt göra på stället marsch. Systrarna Söderbergs stämsång är utmärkt, och de har ypperliga musiker i kompet. Men i solosången skapas en pseudoinnerlig stämning som hamnar i en närmast komisk kontrast till skolengelskan, och musikernas insatser är alltför lojalt underordnade de övergripande produktions- och arrangemangsidéerna.

Det vimlar av systraduor i närheten av First Aid Kit. I jämförelse med duor som Beth & April Stevens, The Lynns, The Kinleys, Sweethearts of the Rodeo, The Secret Sisters och The Unthanks eller trion Baskery framstår dock First Aid Kit som alltför naiva i sin estetik.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.