Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
First Aid Kit
The Lion’s Roar
(Wichita/Border)

I fyrtio Ă„r har jag trott att den enfaldigaste refrĂ€ngen fanns i en tysk schlager. NĂ€r vi hade vikarie i tyska pĂ„ gymnasiet plockades gĂ€rna ett program i skolradioserien »Hit-Parade« fram. Höjdpunkten var nĂ€r vi fick avnjuta »Keine KĂŒsse und keine Tomaten«.

BortÄt fyrtio Är senare fÄr jag dock höra en refrÀng som faktiskt kan matcha det mÀsterverket:

»I’ll be your Emmylou and I’ll be your June
If you’ll be my Gram and my Johnny too
No, I’m not asking much of you
Just sing, little darling, sing with me«

Första gĂ„ngen jag hörde »Emmylou« med First Aid Kit fick jag klia mig i öronen. Är det sant? En lyssning till, jo det var sant.

Annars Ă€r First Aid Kits andra skiva, »The Lion’s Roar«, de svenska kritikernas nya gullunge. Jag kan inte förstĂ„ varför. Att fĂ„ Mike Mogis frĂ„n Bright Eyes som producent ger möjligen en del indie-prestige, men produktionen Ă€r statisk och jĂ€mntjock. Statiska och jĂ€mntjocka Ă€r ocksĂ„ melodierna, alla skrivna av systrarna Klara och Johanna Söderberg, alias First Aid Kit.

Duons countrydoftande folkrock hade dock inte behövt göra pÄ stÀllet marsch. Systrarna Söderbergs stÀmsÄng Àr utmÀrkt, och de har ypperliga musiker i kompet. Men i solosÄngen skapas en pseudoinnerlig stÀmning som hamnar i en nÀrmast komisk kontrast till skolengelskan, och musikernas insatser Àr alltför lojalt underordnade de övergripande produktions- och arrangemangsidéerna.

Det vimlar av systraduor i nÀrheten av First Aid Kit. I jÀmförelse med duor som Beth & April Stevens, The Lynns, The Kinleys, Sweethearts of the Rodeo, The Secret Sisters och The Unthanks eller trion Baskery framstÄr dock First Aid Kit som alltför naiva i sin estetik.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.