Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cohen, Leonard
Old Ideas
(Columbia/SonyBMG)

I oktober 2004 kom Leonard Cohens förra studioskiva, den första gavs ut i december 1967. Nya skivan »Old Ideas« Àr Cohens tolfte studioalbum. Leonard Cohen kan alltsÄ inte beskyllas för nÄgon löpande band-produktion. TvÀrtom, utgivningen Àr sparsmakad, och det understryks av att en sÄng kan ha en tillkomstperiod över flera Är. Utkast till nÄgra av sÄngerna pÄ »Old Ideas«, »Lullaby« och »Darnkess«, har Cohen ocksÄ framfört pÄ sin sedan nÄgra Är pÄgÄende vÀrldsturné.

»Old Ideas« rymmer tio sÄnger, nÄgra av dem har Leonard Cohen skrivit tillsammans med Patrick Leonard och Anjani Thomas. »Old Ideas«? Snarare ser vi en konstans i Cohens tematik och bildskapande. Det Àr luttrad kÀrlek som sökt sitt, alltför lÀnge. Det Àr kristet genomsyrad metaforik, och hÀmnden Äterkommer bÄde som motiv och bildsfÀr. Fast den militÀra metaforiken Àr nertonad, ingen bildlig »The Captain« eller »Commander« pÄ det hÀr albumet.

Kanske Ă€r ocksĂ„ bildsprĂ„ket ytterligare reducerat mot tidigare. De episkt verkande bilderna Ă€r frĂ„nvarande pĂ„ skivan, men Ă€ven de stramare bildkompositionerna har stramats Ă„t och minimerats. ÄndĂ„ nĂ€rmar sig inte Leonard Cohen en sprĂ„klöshetens eller den radikala reduktionens poetik, det handlar snarare om att finna ett uttryck som ligger sĂ„ nĂ€ra den rena erfarenheten som möjligt. Kanske kan vi relatera estetiken till zenbuddhismens paradox om klappandet med en hand - fast utan det paradoxala.

Ofta fĂ„ngar Leonard Cohen ocksĂ„ en komplex idĂ© i en omedelbart verkande tvĂ„rading: ”When the filth of the butcher / Is washed in the blood of the lamb.” Är det en bild av den kristna frĂ€lsningen? Eller ska vi se bilden i dess omedelbara köttslighet? Och hur förhĂ„ller sig den kristet fĂ€rgade metaforiken till Cohens synkretistiska förening av mosaisk tro och zenbuddhism?

De tvÄ verserna Àr hÀmtade frÄn sÄngen »Amen« vars titel naturligtvis pekar i religiös riktning. I övrigt tolkar sÄngen ett avskedstagande, kanske ocksÄ en förberedelse. Det individuella vÀvs in i det suprahumana perspektivet, men ocksÄ i en kulturkritisk syftning.

I de flesta sÄngerna pÄ skivan arbetar Leonard Cohen med samma slag av flerskiktat bildskapande, samtidigt som han ringar in de centrala mÀnskliga erfarenheterna - kÀrleken, döden, evighetslÀngtan, men ocksÄ sveket och vÄldet.

Fast kanske segrar ÀndÄ kÀrleken och botgöringen. »Come Healing« inleds med en Ànglakör, och hela sÄngen blir en Äkallan om helande och rening, av kropp, medvetande och hjÀrta. SÄngen Àr ocksÄ genomsyrad av religiösa bilder: korset, altaret, blodet, mörkret som viker undan.

»Old Ideas« understryker Leonard Cohens sÀrstÀllning som sÄnglyriker. Kanske ligger en del av hans storhet ocksÄ i att han inte primÀrt Àr sÄnglyriker, utan sjungande poet. Det ger en annan litterÀr halt, Àn nÀr Àven den mest ambitiöst syftande sÄnglyrik just sÀtts till musik. Cohen har i stÀllet ett nyckfullt förhÄllande till musiken. Den Àr oerhört smakfull, men ocksÄ nyckfull, ibland ironisk i sin kontrastverkan mot det lyriska skiktet i uttrycket.

Men Àven musikaliskt hÄller albumet högsta klass. Leonard Cohens fordom sÄ klara baryton Àr djupare och mindre klar, men liksom Joan Baez anpassar han kÀnsligt sÄngen till de nya förutsÀttningarna. Utspelet Àr oerhört lÄgmÀlt, och emellanÄt nÀrmast pratsjunger Cohen. Men det balanseras fint av bakgrundssÄngerskorna, och uttrycket blir pÄ en gÄng laddat och tillbakalutat.

Även instrumentalt hĂ€rskar en genomreflekterad reduktion. Flera sĂ„nger domineras av en ensam kornett eller violin. NĂ€r »Banjo« inleds av en mĂ€ttad slide Ă  la Ry Cooder pĂ„ 1970-talet innebĂ€r det en stilbrytning (men absolut inte ett stilbrott), som ytterligare understryker att vi inte kan nagla fast Leonard Cohen, vare sig musikaliskt eller lyriskt. Men hans geni Ă€r osvikligt.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.