Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Whitehorse
Whitehorse
(Six Shooter Records)

Whitehorse är både namnet på huvudstaden i Yukonterritoriet i Kanada och på paret Melissa McClelland och Luke Doucets nya gemensamma duokonstellation. Att de sjunger fint tillsammans beror säkert på att de har haft tid att träna tillsammans som ett gift par de senaste åren. Båda har en solokarriär före detta album. Melissa har fyra egna album och har även fått epitetet ”avant garde mistress of inner pop noire”. Duke har tre album med bandet Veal och fem album och en EP i eget namn.

Och som vanligt är det alltid intressant musik när den kanadensiska staten har varit med och sponsrat inspelning och utgivning. Dessutom vet vi ju att Six Shooter Records har ett antal fina utgivningar bakom sig med verkligt lyssningsvärda artister. Vad är mer att begära när man har en pay off som är: ”Life is too short to listen to shitty music”. Allt är med andra ord upplagt för något intressant och spännande.

Två duktiga musiker har tillsammans gjort en fin gemensam debut. Melissa sjunger mycket snyggt, Luke har ett driv i både sång och gitarr och till sin hjälp på trummor och bas har de på några spår Barry Mirochnick, Pat Steward och Doug Elliott. Annars är det Luke själv som står för bas, pedal steel, piano, orgel och banjo. Men det är ändå främst de förnäma sånginsatserna som bär plattan. Både ensamma och i olika duettformer gör Melissa och Luke sånginsatser som är ljuva och som är överraskande.

Med ett tydligt eget anslag tar de oss genom en blandning av punk, indie, americana och folkmusik med ett gitarrdrivet sound och ett växlande arrangemang av sångduetter. Det startar och slutar med en kortvågsradiolik talande intro och avslutning till ett sparsamt ackompanjemang. Mellan början och slutet får vi sex sånger som går från tufft till mjukt. Melodiöst poplikt i den vackra ”Emerald Isle”, gitarrdriven popcountry med fin duettsång i ”Broken”, mycket snygg tolkning av Bruce Springsteens ”I´m On Fire” och mer tungt rockigt i ”Passanger 24”. Tillsammans blir det bara 24 minuter, vilket knappast är i nivå med vad vi förväntar oss av ett CD-album idag. Vi får se denna platta som en introduktion till något nytt och spännande. För det är den.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.