Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Carter, Bo
Bo Carter and The Mississippi Sheiks
(JSP, 4 CD-box)

Kan man få för mycket av Bo Carter? Ja, om man spelar alla hans 120 inspelningar från de tolv åren mellan 1928 till 1940 på raken kan det bli lite enformigt. Men om man istället blandar upp hans soloinspelningar med inspelningar han gjorde med The Mississippi Sheiks, The Mississippi Mud Steppers, The Mississippi Blacksnakes, The Chatmon Brothers, Jackson Blue, Mississippi Hot Footers, Texas Alexander och Charlie McCoy så blir det en trevlig, underhållande och omväxlande lyssning. Det är så JSP har gjort på denna fyraCDbox med 100 utvalda spår. Arminter Chatmon var ett av barnen i en skara på tretton varav nio var musicerande bröder. Arminter blev Bo när musikerkarriären inleddes, och bildade med bröderna Lonnie och Sam de tre som gjorde skivkarriär. The Mississippi Sheiks föddes ur ett samarbete mellan Lonnie och giatarristen Walter Vincent och de tog sig namnet efter den populära Rudolph Valentinofilmen. De upptäcktes av en lokal talangscout vid ett dansparty i Itta Bena och fick kontrakt med OKeh. Åtskilliga inspelningar skulle de bli för de populära bröderna i en eller annan form under 30-talet. Detta trots de hårda depressionsåren och de stora neddragningarna inom skivindustrin.

Men med gitarr, fiol, banjo och mandolin i olika konstellationer skapade man en stor popularitet och fick ständigt återkomma till studion för nya inspelningar. Countryblues, folksånger, stringbandmusik, populära traditionella sånger och dansmelodier framförda med skicklighet och njutning gick hem. Nästan ytterligare 100 spår spelade Mississippi Sheiks in och blev tillsammans med Bos 120 ett omfångsrikt kapitel i den amerikanska musikhistorien.

”Sitting On Top Of The World” inspelad 1930 skulle bli deras största hit. Bo Carter gjorde sig populär med sina sånger med sexuella dubbeltydigheter, allt från ”I´m An Old Bumble Bee” till ”Banana In Your Fruit Basket”. Hans påhittighet när det gällde sexuella metaforer hade inga gränser. Men han kunde även skriva sånger om kärlek, relationer, depression missbruk och ekonomiska svårigheter. Originalversionen till ”Corrina, Corrina” kom också från hans mun.

Bo ackompanjerade sig själv med ett lättsamt och varierat fingerplock och kluriga mellanstick och i bandformationen blev det mer av traditionellt ackordkomp. Han kunde växla mellan tonarter och olika stämningar. Melodierna var både variationer på ”Sitting…”-temat och andra kända sånger från denna tid och egna kompositioner. Sången var kanske inte så märkvärdig men texterna var mestadels både fyndiga och väl framförda. Tillsammans blev det oftast mer än lyckat. Säljbart och omtyckt bevisligen.

Utan tvekan är Bo Carter och The Mississippi Sheiks några av de stora namnen i 30-talets blues-, string- och dansbandstradition. Även om Bo Carters pappa skulle kunna vara fader även till Charlie Patton så är Chatmons blues mer lättsam och varierad, men då inte med samma tyngd och starka känsla som den typiska Deltabluesen. Vill man ha en fin samling av Bo Carter och hans kompisar till ett överkomligt pris är dessa fyra CD ett alldeles utmärkt val. Här finns en bredd och en spegling av musiken i sin tid som ger mycket skoj att lyssna på.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.