Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Adams, Johnny
Heart & Soul
(SSS/Vampi Soul)

Oh Jonny Boy, vad jag Ă€lskar det hĂ€r! För det Ă€r nĂ€r jag hör album som »Heart & Soul« som jag inbillar mig att jag kommer nĂ€rmast sjĂ€lva essensen av min musiksmak. NĂ€r southern soul, country, gospel, blues och lite försiktig funk förenas och retar tĂ„rkanaler, rycker tag i dansnerven och fĂ„r blodet att pumpa sĂ„ att hjĂ€rtat nĂ€stan hoppar ur bröstet pĂ„ dig. Helt enkelt nĂ€r musik blir större Ă€n livet sjĂ€lvt.

Johnny Adams röst Ă€r inte unik, men den Ă€r jĂ€vligt speciell. Han tar det bĂ€sta frĂ„n Wilson Pickett, Ray Charles och Sam Cooke och hur all den smĂ€rta, och all den urkraft kan rymmas i hans lilla kropp Ă€r i det nĂ€rmaste obegripligt. »Heart & Soul« Ă€r, och detta sĂ€ger jag med största respekt, i mĂ„ngt och mycket allt det som Björn Skifs försökte göra under hela sjuttiotalet och utan att egentligen veta lĂ„ter det som om Skifs anvĂ€nt Adams röst som blĂ„kopia för det han gjorde med Blue Swede. Det Ă€r Soul with a capitol S, som Tower Of Power uttryckte det, för mycket sjĂ€lfullare Ă€n sĂ„ hĂ€r blir det tamejfan inte.

1969 hade den store lilla mannen en hyfsad hit med »Reconsider Me« men föll ur radarn ganska snabbt. Mycket mĂ€rkligt, med tanke pĂ„ hur mycket godis som trĂ€ngs hĂ€r. »Heart & Soul«, som slĂ€pptes i original 1969, har pĂ„ denna utgĂ„va kompletterats med ett antal spĂ„r frĂ„n Adams Nashvilleperiod och praktiskt taget samtliga hĂ„ller enastĂ„ende hög klass, frĂ„n första till sista spĂ„r.

»In A Moment Of Weakness« Ă€r plattans absoluta peak, med ett osannolikt svĂ€ng och en sĂ„nginsats som trotsar beskrivning, men inledande »Georgia Morning Dew«, countrysoul nĂ€r den Ă€r som bĂ€st, otrohetsdramat »Losing Battle« och funkiga »South Side Of Soul Street« Ă€r inte lĂ„ngt efter. Till och med »I Won’t Cry«, en oblyg ripoff pĂ„ just Sam Cookes »You Send Me«, och Engelbert Humperdink-smöraren »Release Me« fungerar.

Adams bor enligt utsago numera i New Orleans och försöker blĂ„sa nytt liv i sin karriĂ€r. Och Ă€ven om jag hoppas att han lyckas spelar det egentligen ingen roll. Vi har ju för alltid »Heart & Soul«, och den kommer för alltid att stĂ„ som en pĂ„minnelse om hur bra han, och soulmusiken var och Ă€r. Ibland större Ă€n livet sjĂ€lvt
.


Den utsago som Ola refererar till Àr felaktig. Johnny Adams dog i september 1998. Han hade en andra karriÀr frÄn mitten av 80-talet och fram till sin död. Under den perioden spelade han in nio hyggligt framgÄngsrika album för Rounder Records.
- redaktörens anmÀrkning

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.