Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Deane, James
Diamonds & Hearts
(Denzil)

Hur lÄngt kommer man som debutant med ett knippe inkÀnnande sÄnger fyllda av enkla och starka men föga innovativa melodier i en genre bÀst beskriven som britamericana? Med en melodisk och sympatisk röst i symbios med en lÀtt gubbig framtoning?

LÀngre Àn till den lokala puben, kunde man ju för James Deanes skull önska (han stavar alltsÄ med e pÄ slutet och ingenting annat). Han har utan tvivel talang - lyssna till exempel pÄ de pianodrivna balladerna »Seventeen« och »Midnight train« - Àven om plattan Àr aningen överambitiös.

Det blir sÀrskilt tydligt om man tar del av de livevideor - inspelade rakt av i studio med enbart akustisk gitarr, elgitarr och piano - som ligger pÄ hans hemsida (jamesdeanemusic.com/media). DÀr visar Deane upp sin sanna potential som lÄtskrivare och sÄngare, en potential som delvis skyms av arrangemangen pÄ skivan. HÀr blir hans mainstreamrock lite för mainstream och ett intensivt bluesigt nummer som »Nobody knows you (Like I do)« lite för polerat.

Jag hade alltsÄ önskat mig ett naknare och rÄare anslag - fler vassa kanter, lite grus i maskineriet, en nÀve skit under naglarna. Men med det grundmaterial som finns blir slutsatsen likvÀl: Detta Àr en klart hörvÀrd skiva och James Deane Àr en kille att hÄlla ögonen pÄ i framtiden.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.