Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
HowlinÂŽ Wolf
Smokestack Lightning / Complete Masters 1951-1960
(Hip-O Select)

Ett julklappstips. Om inte annat sÄ en julklapp till dig sjÀlv. För bÀttre kan den knappast bli. Alla Howling Wolfs inspelningar för Chess de första nio Ären. 97 sÄnger pÄ fyra CD. Och skynda. Den kommer i en begrÀnsad upplaga pÄ 5000 boxar.

Howling Wolf var kanske den mest kraftfulla och unika bluesartist vi har haft. Med en tyngd och explosiv utstrĂ„lning gav han bluesen ett verktyg som kunde dyrka upp alla sjĂ€lars innersta rum. Han dök upp som en varg i natten och ylade sig till mĂ€nniskors paralyserade hĂ€ngivenhet. Sam Phillips sĂ„g hans storhet och skickade sina inspelningar frĂ„n Memphis till bröderna Chess i Chicago. De bussade ihop honom med en annan blueslegend, Willie Dixon, och en magisk musikbrygd tog form. Ut kom ”Wang Dang Doodle”, ”Back Door Man” och ”Spoonful”. Men de var bara tre av en mĂ€ngd fantastiska blueslĂ„tar som Chester Burnett spelade in under dessa nio Ă„r. Och det bara fortsatta. 1961 kom ytterligare klassiker, och sĂ„ fortsatte det Ă€nda in pĂ„ 70-talet.

Det Ă€r nu 60 Ă„r sedan de första inspelningarna pĂ„ Chess gavs ut. Debutplattan var med ”MoaninÂŽ At Midnight” och ”How Many More Years”. Grovt rockig och med en personlig kĂ€nsla och frasering blev den en succĂ©. Och sedan var det bara för bröderna Chess att fylla pĂ„. Brian Jones och Mick Jagger stod med gapande munnar och bara drog in vad de sĂ„g och hörde. Och försökte ta efter. Ja, och sedan mĂ„nga andra med varierande resultat. Det Ă€r inte sĂ„ enkelt att vara en Howling Wolf-kopia. Det finns nĂ€mligen bara en Howling Wolf. Det hör ni nĂ€r ni lyssnar vidare pĂ„ ”Evil”, ”Smokestack Lightnin®”, I Asked For Water”, ”Howling For My Darling” och de andra klassikerna.

Howling Wolf var stor. Han tog plats. Han var en familjemÀnniska med stor kropp och ett hjÀrta i proportion dÀrefter. Han hade stora hÀnder och en stor röst. Gitarr och munspel bara försvann och rösten fyllde minsta vrÄ med rÄa, vibrerande toner. Trots sina storhet och grovhet utstrÄlande han en hÀngiven glÀdje i musiken och i mötet med publiken. Ingen glömmer den entré som vi kan se pÄ film dÀr han kommer krypande ylande ut pÄ scen fram till mikrofonen.

Det har ingen annan gjort pÄ samma sÀtt i kostym, vit skjorta och slips. En varg i mÀnniskoklÀder.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.