Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Parton, Dolly
Better Day
(Dolly Records/SonyBMG)

Dolly Parton kallar sin nya skiva för »Better Day«. Hon sÀger sjÀlv att syftet Àr uppbyggligt, att pÄminna om det goda i tillvaron i de kristider vi lever i. Det Àr ett syfte som vederbörligen avfÀrdats av den ohistoriska populas som leker countrykritiker i svensk press.

I sjÀlva verket anknyter Dolly Parton till en tradition i countryn. Margaret Ripley Wolfe skriver i »Daughters of Canaan«, hennes historik över Söderns kvinnor och kvinnoroller, om en slÀkting som vittnade om hur familjen överlevde depressionen pÄ kÀrlek och Carter Family-skivor. »Keep on the Sunny Side« var inte den enda sÄngen som syftade till att hÄlla lyssnarens mod uppe.

PÄ nittiotalet kom visserligen en moralisk reaktion mot countryn, som reste kravet pÄ »positive country«. Billy C Wirtz med den kanske inte helt sanningsenliga titeln »Rev« parodierade kraven i de korthuggna allusionerna »Out in the West Texas town of El Paso / I met a girl in a Christian book store« och »Our T-H-E-R-A-P-Y has kept our marriage intact«. LÀsaren kan utan svÄrighet dechiffrera dem.

Men det Ă€r snarare den Ă€ldre, mer aktningsvĂ€rda traditionen som Dolly Parton anknyter till. Den vemodiga balladen »Somebody’s Missing You«, dĂ€r Dolly Parton sjunger med sin karaktĂ€ristiska brytning mellan röststyrka och försynt intonation till ackompanjemang av Randy Kohrs fylliga dobro och Alison Krauss och Emmylou Harris bakgrundsstĂ€mmor, pĂ„minner om att kĂ€rleken sĂ€llan Ă€r sĂ„ jĂ€vlig som i en countrysĂ„ng.

»Country Is as Country Goes« Àr en sjÀlvmedveten programförklaring som fÄr sin instrumentala profil av Brent Masons flÀskiga honky tonk-licks och hans fina samspel med Aubrey Hainies fiddle. Och budskapet Àr uppenbart. Bara man Àr »country bred« sÄ klarar man sig pÄ mindre.

»The Sacrifice« Àr Ä andra sidan en sjÀlvprövning, dÀr Dolly Parton stÀller frÄgan om det var vÀrt allt. Den fÄr extra relief genom att mÀnniskans offer av familj för rikedom stÀlls i kontrast till Kristi offer.

Och i den gospelinspirerade titellĂ„ten pĂ„minner Dolly Parton om att en »better day« alltid vĂ€ntar i det som ser ut som ett helvete pĂ„ jorden. Även dĂ€r lyfter budskapet av Randy Khors dobro.

Skivan fÄr sin prÀgel av countryn, Àven om nÄgra spÄr drar Ät det rockhÄll som formade Dolly Partons musik för tjugo Är sedan. DÀr kan uttrycket bli stereotypare Àn i de mer renodlade countryspÄren. Men samtidigt rymmer skivan sÄ mycket av bra sÄnger och sÄng, liksom av fina musikerinsatser, att den vÀl försvarar sin plats i skivsamlingens Dolly Parton-hylla.

Och om det hoppfulla, inomvÀrldsliga budskapet gÀller strumpebandsordens devis: »Skam den som tÀnker illa dÀrom«.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.