Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lynn, Barbara
A Good Woman
(Ace)

Mitt hjÀrta har alltid slagit för Barbara Lynn. Och nu slÄr det lite extra nÀr Ace har samlat ihop hennes utgivningar frÄn Tribe, Jetstream, Starflight och Copyright mellan 1966 och 1979. Ja, komplett till och med. Dessutom tvÄ tidigare outgivna sÄnger. Det betyder att vi nu har allt samlat pÄ ett stÀlle, med bÀttre kvalitet Àn tidigare och med nya upptÀckter.

Barbara Lynn var soulsĂ„ngerskan frĂ„n Beaumont, Texas som slog igenom som 20-Ă„ring 1962 med ”YouÂŽll Lose A Good Thing”. Hon togs under managern och skivbolagsĂ€garen Huey P Meauxs vingar. PĂ„ gott och pĂ„ ont. Skrev pĂ„ ett livstidskontrakt men fick samtidigt en karriĂ€rskapare. Barbara Ă€r en soulsĂ„ngerska med en stor förmĂ„ga att anpassa sig och variera sig utan att göra avkall pĂ„ sin musikaliska inriktning. Det finns en tydlig stomme av southern soul runt vilket alla sĂ„nger kretsade. Man skulle kunna kalla det ”dance beat blues”, det vill sĂ€ga en tappning av soul som Ă€ven innehöll lite pop, lite rock och lite ballader.

Barbara Lynn var en ung skönhet dÄ, med en stark sÄngröst som har förmÄga att leverera bÄde pÄ djupet och bredden. Dessutom Àr hon en vÀnsterhÀnt gitarrist, vilket inte hörde till vanligheterna. Trots sina mÄnga fina inspelningar var det fÄ som blev storsÀljare. MÄnga fick lokal uppmÀrksamhet medan fÄ slog nationellt. MÀrkligt nog. Det Àr förvÄnande att inte fler av de mÄnga underbara inspelningar Barbara gjorde inte blev större framgÄngar. Hon blev kultförklarad i England pÄ 80-talet och en av de lÄnglivade Northern Soul-artister man dansade sig svettig till.

HĂ€r startar det med en typisk sĂ„dan sĂ„ng i ”IÂŽm A Good Woman”. Sedan har vi en klassiker i ”You Left The Water Running”. 1968 leasade Meaux Barbara till Atlantic som gav ut nĂ„gra singlar och ett album. Alla nu klassiker med dĂ„ inte sĂ„ vĂ€lsĂ„lda. Den lĂ„ngsamma ”IÂŽll Suffer” Ă€r en de bĂ€sta man kan tĂ€nka sig. Åter tillbaka till Meauxetiketterna och fler fina sĂ„nger utan större sĂ€ljframgĂ„ng. ”MovinÂŽ On A Groove” var till exempel hĂ€rligt funkig i discotider. Meaux rev kontraktet och lĂ€t Barbara gĂ„ fri efter en sista singel 1976. Men hĂ€r finns dĂ„ ytterligare nĂ„gra inspelningar som av olika anledningar inte gavs ut. Kompositören till fina ”You Finaly Got Your Good Thing Back” ville inte sĂ€lja rĂ€ttigheterna till Meaux och den fantastiska versionen i ”ChokinÂŽ Kind”-tappning av Hank Williams ”IÂŽm So Lonesome I Could Cry” blev inte helt fĂ€rdig. Det hela avslutas med en lĂ„ngsamt smĂ€ktande soul med underbar sĂ„ng i John D. Loudermilks ”Then You Can Tell Me Goodbye”.

Det Àr sÄ bra som det nÄgonsin kan bli och det Àr hÀrligt att vi nu har fÄtt denna del av Barbara Lynns karriÀr samlad pÄ ett stÀlle med fint ljud. Mitt hjÀrta fortsÀtter att klappa lite extra efter detta.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.