Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Williams, Robin & Linda
Stonewall Country
(Red House/Border)

Det amerikanska inbördeskriget är mångomsjunget, även flera gånger tolkat på country- eller countryinspirerade skivor. Nu ger Robin & Linda Williams sitt bidrag till genren med »Stonewall Country«, sångerna från en musikal om sydstatsgeneralen Stonewall Jackson som dog av förlupna kulor från sina egna i ett slag 1863, bara trettionio år gammal.

Makarna Williams skrev sin Stonewall Jackson-musikal 1985 och deltog själva i uppförandet de första sex åren på Kiln Theater i Lexington, Virginia. Musikalen uppfördes i tjugo år, lades ner men återupptogs igen. Och nu kommer sångerna på en skiva.

Den är fantastiskt bra. Sångerna tar fasta på skilda aspekter av krigserfarenheten, både från örnblickens övergripande perspektiv och från de drabbade: fotfolket och civila. Här finns en tonsättning av en dikt av Stonewall Jacksons svägerska Margaret Junkin Preston, på sin tid en erkänd poet, likaväl som ett makabert kollage av stridsrop och krigiska slogans och så naturligtvis en del rena originaltexter.

Men genom hela det inbördeskrigiska filtret känner vi igen Robin och Linda Williams. All musik framförs akustiskt, makarnas stämsång är lika strävsam som erfarenhetsmättad och gripande. Och deras »Fine Band« är förstklassigt.

På en punkt innebär dock musikalramen en förändrad fokus i musiken. Nu står lyriken i självklart centrum på ett annat sätt än annars, och den bärs fram genom en mer eklektisk stilblandning där bluegrass blandas med gospel, marscher och recitationer. Men i allt detta hör vi ändå Robin och Linda Williams särart.

Det har gått tre år sedan parets förra skiva, vilket gör »Stonewall Country« än mer efterlängtad. Fast egentligen saknar tiden betydelse. Det här är musik som höjer sig över tidens futiliteter, både den gestaltade dåtiden, musikalens relativa förflutna och inspelningens nutid. Det är helt enkelt utsökt musik, därtill ett stycke suveränt levandegjord historia.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.