Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
OK Star Orchestra
The Beat and the Melody
(Rootsy.nu)

Det Àr samma gamla hÀrliga OK Star Orchestra som vi fÄr till oss pÄ detta deras tredje album. Men ÀndÄ inte. OK Star Orchestra vÀxer och har tÀnt ytterligare tre stjÀrnor pÄ bandhimlen. Förutom de tidigare stjÀrnorna Tommy Galento, Mistah Christa Lyssarides och Perry Vallgren har Lina Langendorf sax, flöjt, basklarinett, Hassan Bah kongoma och Thomas Dawidowski bas, kontrabastuba, klarinett blivit fasta stjÀrnor. Och tillsammans bildar de en musikalisk glans som fÄr mina ögon att glittra.

Ljudet kÀnns lite fylligare och lite större nu nÀr de inte enbart Àr gÀstartister i uppstÀllningen. För det har dÄ gett utrymme för ytterligare gÀstartister. OK Star Orchesta kan bli precis hur stora som helst. Per Tjernberg percussion, Claes Carlsson saxofon, Christian Gabel oscillator, Hanna Grill-Lyssarides vissling, Pontus Langendorf cymbaler, Mats Qwarfordt munspel, Yann Le Nestour saxofon och klarinett och Erik Fridell accordion fyller pÄ pÄ utvalda spÄr. Kanske en dos sjÀlvförtroende ocksÄ gör att det upplevs som musiken Àr Ànnu mer nyfiket experimentellt. Lekfullheten Àr inget man har gett avkall pÄ. Fast det blir lite mer konkurrens om lekplatsen nu nÀr man Àr sex om det. Det kan bÄde sporra och hÀmma.

Jag fÄr en kÀnsla av att de ser i rytmer och ljudbilder, eller kanske i bilder som fÄr musikillustrationer i form rytmer och melodier. Ja, gör inte alla sÄ dÄ? Egentligen kanske alla musiker mer eller mindre, men med OK Star Orchestra Àr det annorlunda. Det Àr kombinationer och utföranden som inte mÄnga andra band kan Ästadkomma. Arrangemangen genomgÄende intressanta och drar öronen Ät sig. Musikernas insatser Àr som vanligt av högsta klass med ett lyhört och omvÀxlande anslag bÄde i ton och i instrument.

VĂ€rlden har blivit spelplatsen. Funkiga Peru, klassiska Japan, afrikanska ökendrömmar och svenskt popdriv Ă€r nĂ„gra av de vĂ€rldsomseglingar vi fĂ„r höra hĂ€r. Vi som var med pĂ„ 60-talet och lyssnade pĂ„ Kyo Sakamoto nĂ€r han med ”Sukiyaki” klĂ€ttrade pĂ„ listan Ă€ven Sverige fĂ„r hĂ€r en underbart slĂ€pande version. Den inledande ”Baron Delay”, fantastsikt namn förresten, sĂ€tter oss i ett svĂ€vande drömskt dansat skimmer med ett Langendorfskt saxspel som landar nĂ„gonstans lĂ„ngt ner i magen. Lite galopptempo hĂ€mtat frĂ„n klassisk western med inlagda drickapauser. Sedan vĂ€xer det hela bara dĂ€rifrĂ„n till nĂ€sta snabbt skuttiga ”Drop Happy”, som bara pekar finger Ă„t oss och sĂ€ger till oss att inte tappa balansen. Lite New Orleanskt ”Mardi Gras” över det hela. ”NÂŽwama Ikhon Ma” Ă€r den enda lĂ„ten som har ett sĂ„nginslag. Ett chansonlikt framförande frĂ„n Hassan Bah.

Samtidigt som jag upplever att de inte vill ta plats, trĂ€nga sig pĂ„, sĂ„ fyller de ut stora rum med sin musik och fĂ„r oss liksom att glida sĂ„dĂ€r i cirklar med armarna utĂ„t, med ett leende pĂ„ lĂ€pparna och blicken snett uppĂ„t. Bara för att vĂ€cka oss till liv med ett tungt hĂ€rligt driv i ”The Fonky Swede” och funkiga ”Sonido Amazonico” och fĂ„ oss att flytta blicken till fötterna och tvinga dem att sĂ€tta fart och rörelse. Det hela avslutas sedan med att kastas tillbaka till verkligheten och det hĂ„rda arbetets dagar i klassikern frĂ„n 1949 ”That Lucky Old Sun”.

Jag skulle vilja pÄstÄ att OK Star Orchesta Àr ensamma i sitt slag. Inget annat instrumentalband ger mig samma underbara njutning i Sverige just nu. En kombination av rytm och melodi i ordens rÀtta bemÀrkelse.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.