Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hellberg, Nisse
Flod av eld
(Metronome/Warner)

Visst hann Nisse Hellberg med lite sololiknande projekt under sina 27 år i Wilmer X. »Röster Från Södern« med Peps, »Lonely Boys« med Gessle och lite primitiv blues på »Xtrem«. Men först 2006 startade solokarriären på riktigt med »Snackbar Blues«. Riktlinjerna som drogs upp på det albumet gäller än:

1. Sätta ihop ett skönt kompband med rutinerade rockabillykillar från up the country (Janne Lindén på gitarr, Affe Östlund på ståbas och Marcus Källström på trummor).

2. Passa på att ta ut svängarna när allt inte behöver »låta Wilmer X«. Country, rockabilly / rock'n'roll, blues och skruvad svensktopp.

3. Fortsätta med sina patenterat genialiska texter där allt från trivial vardag till världsproblem formuleras med humor, bett, ironi och värme utan att det någonsin skrivs i pannan på oss.

Facit: En »ny« karriär belönad med guldskivor och väl mottagna turnéer.

Och nu är det alltså dags för nya albumet »Flod Av Eld« där titellåten inspirerats av en utflykt till Hawaii. På internationell nivå får också räknas låtarna »Tabu Café« (dubbelmoral angående invandring och svartklubbar) och »99 och Bara En Kvar« (typ envisa nordafrikanska diktatorer).

Men artisten fortsätter också liksom på de senaste årens skivor att bevaka sin privata sfär på ett mycket underhållande vis. Innan har det avhandlats dörrförsäljare, gröna Malmövintrar och hemmets lugna vrå.

På nya skivan finns underbara rock'n'rollrökaren »Ren och Rak« där det sovs fram till lunch följt av förlorad tidskontroll framför gamla TV-deckare. Men frun lugnas med orden: »Om det brinner i ditt hus är jag den förste på plats«. På likaledes rockiga »Nån Måste Få Jobbet Gjort« är däremot arbetsmoralen på absolut toppnivå och Sven Zetterberg får slita hund på sitt munspel. Måste också nämna »Kan Inte Sätta Stopp« som handlar om det inom rockmusiken tidigare klent utforskade ämnet skåpätning...

Som vanligt skruvar Nisse Hellberg in några popstänkare i krysset. »Den Andra Kinden« är helt oemotståndlig och i »Pil Av Silver« har han drömt ihop en story om ångerfull man som råkat binda fast sin älskade vid spåret just innan X2000 kommer... »Flickan I Cement« har ett oväntat lyckligt slut för deprimerad tonårstjej.

Enda tänkbara invändning på denna mycket lyckade skiva måste var den monotona Bo Diddleypastichen »Jag Är En Skakad Man« som dock räddas av texten.

»Flod Av Eld« är ett riktigt bra album som befäster Nisse Hellbergs status som en av landets bästa sångskrivande soloartister. Han sammanfattar det bäst själv i låttiteln »Glider Nerför Vägen Med Min Blues«.

/Urban Henriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.