Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Little Feat
40 Feat
(Hot Tomato/Proper)

Little Feat Àr onekligen ett av vÄra stora rockband. Och Lowell George var en av vÄra stora kompositörer. Det berÀttar inte minst denna samling med 40 liveinspelningar frÄn den 40-Äriga epok som de hittills har var verksamma under.

Lowell George spelade tillsammans med Roy Estrada i Frank ZappaŽs Mothers of Invention 1969 och kÀnde Richie Hayward nÀr de trÀffade Bill Payne och blev Little Feat. Ett band som hade en förmÄga att blanda blues, R&B, country, folk, gospel, soul och rock pÄ ett nytt, personligt sÀtt. Kritikerna var positiva men köparna fÄ. Efter det andra albumet lÀmnade Estrada Little Feat och ersattes av Kenny Gradney och man plockade Àven in gitarristen Paul Barrere och percussionisten Sam Clayton. Musiken drogs sig lite mer Ät New Orleans funk. NÀsta steg togs nÀr Barrere och Payne utvecklade sitt intresse för jazzrock, och senare till jazzfusion. Inte den vÀg Lowell hade tÀnkt sig. Lowell uttryckte det som att Little Feat var ett demokratiskt band. Det gjorde att Payne och Barrere fick plats som kompositörer trots, enligt Lowell, det inte stod i proportion till deras förmÄga. Nog sÄ riktigt. Och denna samling talar sitt tydliga sprÄk. Little Feat med Lowell George och Lowell Georges kompositioner Àr historiskt enastÄende Àn i dag. Little Feat frÄn nystarten 1987 och framÄt Àr ett annat band, Àven om man mycket tydligt anvÀnder sig av Lowells kompositioner och Àven gör bra versioner. Av de 40 spÄr som finns med pÄ denna 3-CD frÄn bandets inofficiella bootlegbolag Hot Tomato Àr mer Àn 2/3-delar av sÄngerna frÄn de sju album dÀr Lowell George var med och den första CD:n Àr Little Feat med Lowell George. SÄ av dessa 40 Är sÄ Àr större delen egentligen innehÄllsmÀssigt bara frÄn de Ätta första Ären.

Vid omstarten 1987 kom Àven Craig Fuller sÄng och Fred Tackett gitarr, mandolin och trumpet med i bandet. 1993 lÀmnade Craig och in kom istÀllet sÄngerskan Shaun Murphy. SÄ sÄg Little Feat ut fram till 2009. Hayward dog 2010 men hade redan ett Är tidigare pÄ grund av sin sjukdom ersatts av Gabe Ford, och Shaun hade Àven hon lÀmnat bandet i januari samma Är. Det kÀnns som om vi gÄr pÄ en tidsaxel som blir tunnare och mindre bÀrbar för varje Är.

Samtidigt mÄste vi ÀndÄ erkÀnna att Little Feat genomgÄende har haft bra sÄngare och instrumentalister. Det har varit valet av musikalisk utveckling och valet av lÄtar som ibland har gjort bandets utveckling lite svajig.
Vi kan bara konstatera att Little Feat var ett fantastiskt liveband. Och Àr i sina bÀsta stunder sÄ Àven nu. De har gjort mÄnga klassiska rocklÄtar som stÄr sig vÀl genom 40 Är. Fortfarande levande.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.