Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mayes, Romi
Lucky Tonight
(CRS)

Romi Mayes är från Winnipeg i Kanada och började uppträda redan i femtonårsåldern. Hon har turnerat runt om i Kanada, USA och Europa. Spelat på festivaler, teatrar, barer, konsertsalar, caféer och till och med i folks vardagsrum. Det kan man läsa sig till på nätet.

Själv är jag fascinerad av henne tack vare albumen »Sweet Somethin' Steady« (2008) och »Achin In Yer Bones« (2009). Båda två gedigna, välproducerade americana-album med temperament inspelade under överinseende av Lucinda Williams tidigare hjälpreda Gurf Morlix.

Nu var det dags för en ny skiva och Romi Mayes var sugen på att pröva något lite annorlunda med sina nya sånger. Inspirerad av Kanada-grannen Neil Youngs 1973-klassiker Time Fades Away bildade hon en elektrisk duo tillsammans med gitarristen Jay Nowicki.

»Lucky Tonight« spelades in live i en tagning hemma i Winnipeg i utsålda konserthallen West End Cultural Centre.

Soundet är följdaktligen råare, mer avskalat med förhållandevis ofiltrerade elgitarrer. Stundtals har de hjälp av en trummis. Flera låtar drar åt det bluesigare hållet, exempelvis »Don't Mess With Me« där gästande munspel förhöjer bluesrock-känslan. »Can't Get You Off (My Mind)« är simpel Stonesrock, medan »Lucky Tonight«, »After the Show« och »Not My Baby« är ödsligare blues med upprepande teman.

Egentligen är det bara tre låtar som passar in i den mer traditionella, melodiösa stilen från de föregående skivorna. Nämligen »Heavy Heart«, släpiga »Make You Love Me« och avslutande balladen »I Will«.

»Lucky Tonight« är ett intressant och ganska lyckat avsteg från den vanliga mallen, men till nästa skiva förmodar jag att Romi Mayes återgår till den breda americanalandsvägen.

Hon kommer till Europa i november, men för tillfället finns inga tecken på ett Skandinavienbesök.

/Urban Henriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.