Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hillered, Eva
Heaven & Hill
(Hill Songs)

Jag vet, det Àr nÄgra mÄnader sedan Eva Hillereds nya skiva »Heaven & Hill« gavs ut. Jag borde skrivit om den tidigare, men ibland blir Àven de bÀsta skivor liggande i fel hög. Jag har alltsÄ ingen ursÀkt, blott en tafflig förklaring.

Ändock, Eva Hillered blir bĂ€ttre och bĂ€ttre, hennes uttryck alltmer sjĂ€lvklart i sin behĂ€rskning av de folk- och countrybaserade formsprĂ„ken. Den hĂ€r gĂ„ngen har hon skrivit alla sĂ„ngerna, flera av dem i samarbete med lĂ„tskrivare som Tom Kimmel och Buddy Mondlock; det var annars lĂ€ngesedan jag hörde nĂ„got frĂ„n honom.

Jag vet inte hur samarbetena format sig, blott att Eva Hillereds solitÀra sÄnger Àr lika bra som hennes co-writes. Framförandena Àr ofta lÄgmÀlda, nÀstan försynta i sökandet efter en uttryckets ekvivalent till texter som expanderar frÄn konkreta, nÀrmast minimalistiskt prÀglade beskrivningar och frammanade situationer och melodier som frÄn diskreta utgÄngspunkter vÀxer i kraft och övertygelse.

I den luftiga ljudbilden blir mellanrummen och pauserna nÀst intill lika betydelseladdade som de fina instrumentalinsatserna, inte minst i de arrangemang som byggts upp av samspelet mellan Eva Hillereds röst, en ödslig gitarr, bas, trummor och ett strÄkinstrument.

Men intensiteten Ă€r inte enbart avhĂ€ngig en musikalisk förtĂ€tning. »Carousel« pendlar mellan uppsluppen glĂ€dje i en melodi som för tankarna till »Yellow Submarine« och en rytmisk figur som fĂ„r nĂ€rmast programmusikalisk karaktĂ€r. Även en lĂ„t som »Fragility« söker sig, trots sin titel, fram till ett uppsluppnare uttryck.

Vilken uppenbarelseform Eva Hillered Àn vÀljer för musiken, övertygar den. Jag njuter ocksÄ i fulla drag av Andreas Tengblads och Per-Olof Sjöströms lÀckra dobrospel i »Kiss the Wind« respektive »Under the Stars«.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.