Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Clark, Terri
Roots and Wings
(Bare Track/Hump Head/Cosmos)

Terri Clarks skivor kommer mindre tÀtt Àn under genombrottsÄren pÄ 90-talet. »Roots and Wings« Àr sÄngerskans fjÀrde skiva det hÀr Ärtusendet, totalt hennes Ättonde sedan debuten 1995 med ett obetitlat album.

Men hon har hÄllit oförÀnderlig klass, pÄ en gÄng traditionsmedveten och integrativ i sin estetik och med ett brett tilltal. PÄ det nya albumet har Terri Clark varit med om att skriva alla sÄngerna utom en, och de speglar tydligt en genomgÄende vÀrldsbild, impregnerad av countryns traditionella vÀrden men ocksÄ sammanhÄllen i ett personligt och starkt erfarenhetsburet uttryck.

KĂ€rlekens irrvĂ€gar ger texterna deras centrum, och flera av dem Ă€r oerhört bra. »Breakin’ Up Thing« speglar ett luttrat vemod. »Lonesome’s Last Call« ger en fin metafor dĂ€r barens ”last call” ocksĂ„ blir ett rop pĂ„ kĂ€rlek i en inramning som alluderar pĂ„ »Brand New Tennessee Waltz«. »Flowers in Snow« ger en annan stark och sjĂ€lvmedveten metafor, dĂ€r kĂ€rlekens irrvĂ€g visualiseras i marken ”still frozen” av nordanvinden och blommor som planterats i snön.

Countryn har ett moraliskt företrÀde i sitt obesvÀrade sÀtt att tolka den hÀr typen av alldagliga, men ocksÄ existentiellt laddade och livsavgörande upplevelser. SÄ stÄr musiken i oupphörlig förbindelse med det pÄgÄende livet. Den registrerar, tolkar och förmedlar erfarenhet i insikten att upplevelsen Àr outtömlig och evigt upprepad.

Men Terri Clark gÄr ocksÄ in i en ironisk position, nÀr hon förkunnar att hon Àr en »Northern girl« i en sÄng med samma titel. Hon kommer frÄn Kanada, och dÄ blir snön, den svarta isen, norrskenet och »four strong winds« de element som har format hennes identitet; i countrylyriken Àr snön annars lika ovanlig som i de klassiska vÀsternfilmerna - det finns exempel, men de Àr inte mÄnga.

Musikaliskt formar Terri Clark en suverÀn syntes av uttryck och erfarenhet. Arrangemangen Àr intensiva, hon sjunger med vemod eller passion alltefter sÄngernas krav, men hela tiden med absolut nÀrvaro. Inramningen speglar ocksÄ hennes traditionsmedvetna attityd med drivande fiddles (Stuart Duncan och Andrea Zonn), lÀckra steellicks (Dan Dugmore och Russ Paul) och huggande honky tonk-gitarr frÄn bland andra Brent Mason.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.