Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hamilton IV, George
My North Country Home
(Bear Family/Border)

Ofta sĂ„ stĂ€llde han till publiken den retoriska frĂ„gan “och vad hĂ€nde med de tre andra”.

Men sĂ„ var han – och Ă€r – ”Internationell ambassadör för countrymusik” och dĂ„ ger man publiken vad den förvĂ€ntas.

SlÀkten kom frÄn England till North Carolina i USA pÄ sent 1600-talet, men den överfarande anfadern hette inte George utan Gavin.

Musikintresset fick han frÄn farfar George, som tagit till sig countrymusiken under sin Är som jÀrnvÀgsrallare.

George Hamilton IV blev kĂ€nd under en tid dĂ„ det skulle vara lite ”Black board jungle”-stil. Detta trots att han var motsatsen.

Men till skillnad frĂ„n konstruerade snĂ€llidoler som Fabian och Bobby Darin hade George Hamilton IV det vi kan kalla kvalitĂ©. Musiken var för honom ett sĂ€tt att uttrycka sig, han hade gĂ„van och vad han absolut inte behövde göra var att maskera sig till rebell eller det som Jerry Lee Lewis föraktfullt har kallat ”Bobby hit och dit”.

Samtidigt med universitetsstudier började George Hamilton IV att i mindre sammanhang upptrĂ€da. För att förkorta historien fick han en mycket stor framgĂ„ng med ”Abilene”, vĂ€gen till listorna var vidöppen och han tog den.

Country var som redan skrivits hans kÀrleksmusik. En annan kÀrlek var till landet Kanada.

Kanadas country- och folkmusik har vissa skillnader mot den frÄn USA. Möjligen kan det vara fördomsfullt att uttrycka sig sÄ, men för egen del har jag alltid i kanadensisk country- och folkmusik funnit en eftertÀnksam jordnÀra ton. Livsbejakande ja, och det pÄ naturens villkor.

Genom Ären har George Hamilton IV spelat in otaliga sÄnger, skrivna av kanadensisk lÄtskrivare. Eller omtolkat sÄnger framförda av kanadensiska artister.

För egen del kom upptĂ€ckten med LP:n ”Canadian Pacific” frĂ„n 1968. Jag mĂ„ste ha köpt plattan vid en tidpunkt dĂ„ jag hade lite extra pengar. Ty oftast stod jag bara i Wessman & Petterssons skivavdelning och tittade och fingrade och fantiserade om att jag skulle ha rĂ„d att köpa plattorna. Omslaget till »Canadian Pacific« minns jag tydligt, gitarren över axeln och den rutiga vildmarksjackan. Musiken minns jag ocksĂ„, behaglig och skapande en lĂ€ngtan. HĂ€r och var namn pĂ„ orter vilket fick min fantasi i rörelse. Om allt han sjöng förstod jag inte, min förstĂ„else av engelska sprĂ„ket var inte stor.

Vid ett tillfÀlle sÄg jag honom pÄ scenen, det var pÄ den tid dÄ engelsmannen Mervynn Conn arrangerade ambulerande countrygalor Europa runt. Det enda jag minns av hans upptrÀdande, tyvÀrr, Àr att George Hamilton IV frÄn scen hÀlsade till bröderna Samuelsson, de kristna svenska sÄnggruppen. Hans ord möttes av tystnad, för varför skulle en svensk countrypublik visa empati för för en kristen sÄnggrupp.

Bear Family har hÀr pÄ tre CD samlat George Hamilton IV:s inspelningar med kanadensiska anknytning. StrÀcklyssnat kan det bli aningen för uppmÀrksamheten anstrÀngt, sÀrskilt dÄ samma lÄt tolkas flera gÄnger.

Sammantaget Àr det dock alldeles underbart.

”Summer wages”, kan ett vemodigt liv tolkas med mer förstĂ„else?

Texten har tidigare i modiferad form publicerats i Hifi & Musik.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.