Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hamilton IV, George
My North Country Home
(Bear Family/Border)

Ofta så ställde han till publiken den retoriska frågan “och vad hände med de tre andra”.

Men så var han – och är – ”Internationell ambassadör för countrymusik” och då ger man publiken vad den förväntas.

Släkten kom från England till North Carolina i USA på sent 1600-talet, men den överfarande anfadern hette inte George utan Gavin.

Musikintresset fick han från farfar George, som tagit till sig countrymusiken under sin år som järnvägsrallare.

George Hamilton IV blev känd under en tid då det skulle vara lite ”Black board jungle”-stil. Detta trots att han var motsatsen.

Men till skillnad från konstruerade snällidoler som Fabian och Bobby Darin hade George Hamilton IV det vi kan kalla kvalité. Musiken var för honom ett sätt att uttrycka sig, han hade gåvan och vad han absolut inte behövde göra var att maskera sig till rebell eller det som Jerry Lee Lewis föraktfullt har kallat ”Bobby hit och dit”.

Samtidigt med universitetsstudier började George Hamilton IV att i mindre sammanhang uppträda. För att förkorta historien fick han en mycket stor framgång med ”Abilene”, vägen till listorna var vidöppen och han tog den.

Country var som redan skrivits hans kärleksmusik. En annan kärlek var till landet Kanada.

Kanadas country- och folkmusik har vissa skillnader mot den från USA. Möjligen kan det vara fördomsfullt att uttrycka sig så, men för egen del har jag alltid i kanadensisk country- och folkmusik funnit en eftertänksam jordnära ton. Livsbejakande ja, och det på naturens villkor.

Genom åren har George Hamilton IV spelat in otaliga sånger, skrivna av kanadensisk låtskrivare. Eller omtolkat sånger framförda av kanadensiska artister.

För egen del kom upptäckten med LP:n ”Canadian Pacific” från 1968. Jag måste ha köpt plattan vid en tidpunkt då jag hade lite extra pengar. Ty oftast stod jag bara i Wessman & Petterssons skivavdelning och tittade och fingrade och fantiserade om att jag skulle ha råd att köpa plattorna. Omslaget till »Canadian Pacific« minns jag tydligt, gitarren över axeln och den rutiga vildmarksjackan. Musiken minns jag också, behaglig och skapande en längtan. Här och var namn på orter vilket fick min fantasi i rörelse. Om allt han sjöng förstod jag inte, min förståelse av engelska språket var inte stor.

Vid ett tillfälle såg jag honom på scenen, det var på den tid då engelsmannen Mervynn Conn arrangerade ambulerande countrygalor Europa runt. Det enda jag minns av hans uppträdande, tyvärr, är att George Hamilton IV från scen hälsade till bröderna Samuelsson, de kristna svenska sånggruppen. Hans ord möttes av tystnad, för varför skulle en svensk countrypublik visa empati för för en kristen sånggrupp.

Bear Family har här på tre CD samlat George Hamilton IV:s inspelningar med kanadensiska anknytning. Sträcklyssnat kan det bli aningen för uppmärksamheten ansträngt, särskilt då samma låt tolkas flera gånger.

Sammantaget är det dock alldeles underbart.

”Summer wages”, kan ett vemodigt liv tolkas med mer förståelse?

Texten har tidigare i modiferad form publicerats i Hifi & Musik.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.