Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shepherd, Ashton
Where Country Grows
(MCA Nashville/Humphead/Cosmos)

För tre Är sedan gjorde Ashton Shepherd brÄdmogen debut med skivan »Sounds So Good«, som var impregnerad av stilkÀnsla, traditionellt klingande countrylyrik, starka melodier, bra musikerinsatser och tjocka sydstatsdiftonger.

Nu kommer uppföljaren, »Where Country Grows«. Den Ă€r lika bra. Än en gĂ„ng imponeras jag av Ashton Shepherds förmĂ„ga att meningsfullt variera countrytraditionens schabloner. I »Tryin’ to Go to Church« lyckas hon rentav ge en originellt vinkling av countryns tidlösa strid mellan lördag kvĂ€ll och vilodagen, eller mellan baren och Bibeln:

»But me and Saturday night we always wake up together
I know what I ought to be doin’ but I keep on losin’ track
I try to stay out of trouble, but the devil’s draggin’ me right back«

Att arrangemanget minner om Gretchen Wilsons hell-raisers gör inte saken sÀmre, allrahelst som Ashton Shepherd Àr en mycket bÀttre sÄngerska.

Den andra polen i Ashton Shepherds lyriska universum Ă€r naturligtvis kĂ€rleken, gĂ€rna inskriven i en genusmedveten blue collar-feminism, som i »I’m Just A Woman«, en sĂ„ng i samma tradition som Loretta Lynns och Dolly Partons tidiga utmaningar av de machistiska privilegierna.

Men Ashton Shepherds intensiva traditionsmedvetenhet mÀrks inte bara i lyriken, Àven musikaliskt skriver hon in sig i en lÀtt tillbakablickande strömning i samtidens country, en tendens dÀr traditionen hÄlls i helgd men som ocksÄ utmanar de strama grÀnser som inte minst stryper sÄ mycket av den »alternativa« countryn och reducerar den till pastisch.

Ashton Shepherd har större integritet Àn sÄ. Hon integrerar föregÄngarna i sitt eget uttryck och skapar en konstnÀrlig persona i korsdraget av tradition och personliga impulser, eller i striden mellan dem pÄ det sÀtt som Harold Bloom analyserade den starke poetens förhÄllande till föregÄngarna i sin tidiga teori om poetisk pÄverkan, alltsÄ innan Bloom blev en kulturkonservativ fetisch.

Instrumentalt fÄr filen en stark roll, bÄde som soloinstrument och som pÄdrivande kompinstrument. DÀr glÀds jag ocksÄ Ät att höra Rob Hajacos i gammal fin form. Han Àr annars en av de studiomusiker som dominerade i Nashville pÄ 90-talet, men som nu tycks ha skjutits ut Ät sidan - eller kanske tagit deltidspension.

Gitarrister som Pat Buchanan, Kenny Greenberg och J.T. Gorenflos förstÀrker intrycket, liksom Dan Dugmores lÀckra steelflöden och Mickey Raphael pÄ munspel.

Jag vet inte om Ashton Shepherd och producenten Buddy Cannon valt »Old Farts United«, eller Ätminstone det nÄgot yngre veteranlaget, eller hÀnvisats till dem av ekonomiska skÀl. Men det har ingen betydelse. Vi fÄr ett renare sound Àn pÄ flera samtida skivor frÄn Nashville, ett drag som till en del hÀnger samman med valet av musiker.

Att Ashton Shepherd sedan leker med en Little Richard-artad frasering i sin gestaltning av sjÀlens slitning mellan lördagens lockelser och söndagens pliktmedvetna hugsvalelse understryker hennes osvikliga kÀnsla för uttryckets betydelsesida.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.