Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Baskery
New Friends
(Mother Tarantula/Border)

Ny skiva med Baskery, delvis ny inriktning pÄ musiken. Kanske ska titeln »New Friends« tolkas som en diskret programförklaring? Jag har lyssnat pÄ Baskerys nya album mÄnga gÄnger den senaste tiden, vÀnt och vridit pÄ mina intryck och jÀmfört med debuten »Fall Among Thieves«, som tog mig med storm för tre Är sedan.

Har gruppen mognat? Har de övergivit den trotsiga stilblandningen för ett mognare och mer sammanhÄllet uttryck? Men vad betyder »mognad« i sammanhanget? Kanske Àr det blott och bart en reflex för att komma tillrÀtta med det som överraskar mig som lyssnare, dÀrtill en lyssnare som borde kunna göra reda för sina intryck?

Men bort alla förpostfÀktningar. Uttrycket Àr mer sammanhÄllet pÄ »New Friends« Àn pÄ »Fall Among Thieves«, och jag tror att mÄnga skulle sÀga att Baskery har mognat. Men redan den trotsiga stilblandningen och vildsinta instrumenteringen pÄ debuten speglade en genomreflekterad estetik, en osannolik och dÀrför sÄ överraskande förening dÀr old timey-impulser kryddades med punkrytmer och slidebanjo till en stolt sjÀlvstÀndighetsförklaring.

DÄ spelades korten ut, nu Àr det dags för nÀsta runda. DÄ blir det annorlunda. Handen skall kompletteras, kanske till en kÄk - fast engelskans »full house« sÀger nog mer.

Ty tendenserna renodlas, det musikaliska uttrycket snarare fyllt ut Àn sprids. Och handen vinner.

Det kanske mest slĂ„ende draget pĂ„ den nya skivan Ă€r de starka melodierna. DĂ€r melodierna var omedelbart avvĂ€pnande pĂ„ debutalbumet, verkar de mer pĂ„ djupet den hĂ€r gĂ„ngen. Även om parallellen kan tyckas lĂ„ngsökt, som en bro mellan nog sĂ„ stormiga vatten, Ă€r det som om Kate Bush ligger och lurar i en sĂ„ng som »Rivers of Home«. Den envetna minimalismen och medvetet fulljuva falsetten ger signaler Ă„t det hĂ„llet, samtidigt som en lĂ„t som »Nobody Nice« drar Ă„t ett hĂ„ll dĂ€r Baskery tuktats av Dixie Chicks. Det draget förstĂ€rks av »Throw A Bone« med frĂ€ck stĂ€msĂ„ng och slamrigt komp.

Och i »Rotten / Boys« skapar Baskery en sÀregen kontrast mellan raspig ljuvhet och munspel och rytmmarkering à la »Wreck of the Old 97« som understryker gruppens trotsiga attityd mot genre- och impulsbeskrivningar.

Jag inser att ordet »trotsig« Ă„terkommer. Det Ă€r knappast en tillfĂ€llighet. Systrarna Bondesson har en sjĂ€lvstĂ€ndig attityd, och det var bedrövligt att se hur somliga kritiker sĂ„g Baskery som ett resultat av pappas styrning nĂ€r förra skivan kom; den arma farsan Jan-Åke var ju snarare döttrarnas gisslan i rockabillybandet Slaptones.

Men kanske övertolkar jag sjÀlvstÀndighetsstrÀvan i Baskerys musik. De har egen röst och frÀcka idéer. De Àr skickliga instrumentalister, och sÄngen bildar hela tiden en organisk enhet med textens och musikens stÀmningar.

NÀr jag hÀnvisar till namn som Kate Bush och Dixie Chicks, eller gamla tÄgsÄnger, Àr det bara för att ge en vag bild av i vilken riktning idéerna drar. Ty alla intryck smÀlts om i en degel som bÀr Baskerys omisskÀnnliga »imprint«. I den bemÀrkelse jag anvÀnder ordet Àr det oöversÀttligt, liksom Baskerys musik till slut trotsar det mesta - Àven beskrivningen.

Kanske borde Àven ordet »oemotstÄndlig« nÀstla sig in i sprÄksnÄret.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.