Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Tedeschi Trucks Band
Revelator
(Masterworks/SonyBMG)

Alla besökare av den här sidan vet att Derek Trucks är den samtida rockmusikens ledande och på många sätt också mest meningsfullt innovativa gitarrist. Ni vet också att Susan Tedeschi är en glimrande bluesgitarrist och -sångerska. Därför nöjer jag mig med en mindre innehållsdeklaration av makarna Trucks gemensamma skiva »Revelator«.

När jag intervjuade Derek Trucks för ett par år sedan berättade han att bland det roligaste på hans och Susans gemensamma konserter var när de båda mot slutet slog samman sina band. Jag antar att »Revelator« åtminstone till en del ger en föreställning om hur det kan låta då. Ljudet är fläskigare än på skivorna med deras respektive grupper, och framförandena drar mer åt sydstatssoul än i bluesriktning. Då får också blåset en viktigare roll i ljudbilden.

Utöver att vara en suverän bluessångerska, skriver Susan Tedeschi också in sig i en rik tradition av själfulla sångerskor i gränslandet mellan rock och soul, tillsammans med Tracy Nelson, Bonnie Bramlett och Bonnie Raitt.

Men även om musiken drar åt soulen, vilar den ofta på ett solitt bluesfundament. Och den speglar också Derek Trucks dragning åt orientalisk musik, inte minst i den lågmälda »These Walls«.

Och lågmäld är musiken överraskande ofta, trots bluesgrunden och souldraget. Derek Trucks kryddar flera spår med sitt melodiösa slidespel, i rakt nedstigande led från Mäster Duane, och Susan Tedeschi litar på sin vokala nyansering och går mer sällan på kraft allena.

Så någon uppenbarelse är knappast skivan för Rootsys besökare, bara just så fantastiskt bra som vi väntat oss.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.