Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Davison, Jude
Outskirts of Eden
(Pigeon Moods Music)

Det blir nog en hel del superlativer i den här recensionen.

För här har vi en musikant av högsta tänkbara kvalitet, en supermusikant, född i England, som har turnerat i sitt nuvarande hemland Kanada och i USA i 25 år utan att vi här i Europa har märkt ett skvatt. Varför begriper jag inte. Någon måste ha gjort fel. Eller är det jag som har missat honom?

Redan efter en spelning av hans senaste album, en dubbel-CD med 27 låtar, är man helt övertygad om att man har fått en ny favorit. I alla fall jag.

Jude Davison skriver sina låtar själv och han rör sig över breda fält med musik där han kan jämföras med allt från en jazzig Bo Kasper via någon tidig countrystjärna till dagens texmexiga Mavericks. Men här är allting större och mäktigare. I några låtar finns det också tydliga spår av Lennon och McCartney i slutet av deras låtproduktion, om man nu vill fortsätta att försöka bygga upp en bild av hans inspirationskällor.

Som helhet kan man konstatera att all musik på de båda CD-skivorna är innehållsrikt arrangerad. Bandet bakom honom består av idel skickliga hantverkare. Det låter stort och det är ovanligt att man kan höra samma artist i så många låtar utan att tröttna. Här vill man fortsätta att lyssna, för här finns det musiker som kan spela så att det gungar rejält i uptempolåtarna och så att det växer fram läckra bakgrunder i några oemotståndliga ballader. (Lyssna bara på Best If We Don´t Say Goodbye!) Blåssektionen, The Burlesco Bros, gör ett fint jobb i flera låtar och tre bakgrundsröster, som kommer från Sydney Galbraith, Bessie Wapp och Sarah McGlynn, förgyller allt vad de rör vid.

Jude Davison heter han alltså och han är inte bara kompositör, sångare och arrangör, han spelar också: gitarr, bas, banjo, mandolin, dobro, lap-steel, ukulele, keyboards, piano, percussion, trummor och säkert ännu fler instrument.

Jag säger bara: jaga plattan och ge dig inte förrän du har den i nypan.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.