Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Taylor, Demetria
Bad Girl
(Delmark)

Vi har lÀnge undrat vem som skulle överta Koko Taylors roll som den ledande kvinnliga bluessÄngerskan med det tunga, grova chicagobluessoundet. NÄgra damer har genom Ären försökt men inte riktigt rÀckt till. Kanske har vi eftertrÀdaren hÀr i Demetria Taylor. Hennes debutalbum Àr i alla fall en lovande start.

Demetria Taylor Àr dotter till legendariska gitarristen Eddie Taylor, kÀnd frÄn sin roll som musikuppbyggare bakom Jimmy Reed pÄ hans klassiska inspelningar. Men hon Àr Àven dotter till sÄngerskan Lee Vera Taylor och syster till tre musikaliska bröder, varav en finns i bandet bakom Demetria pÄ dessa inspelningar, Eddie Taylor Jr.

Det Àr framför allt klassiska 12-taktsblues i traditionen frÄn Chicagos South Side som Demetria bjuder pÄ. NÀstan. Det finns Àven nÄgra andra sÄnger men de har ocksÄ fÄtt en touch av sydsidan. Demetria Àr faktiskt den som lÄter bÀst av dem som har Koko Taylors som sin idol. Demetria Àr starkt inspirerad av Kokos sÄng men pÄ inget sÀtt en kopia. Hon har egna idéer och ett eget anslag. Hon sjunger med ett stabilt flyt, intensivt utan överdrifter. Tryggt men ÀndÄ med en kÀnsla av att det finns lite debutnerver under skinnet. Det som skapar trygghet kring henne Àr naturligtvis de erfarna och kunniga medmusikerna som med hÀrlig spelglÀdje backar upp och puffar pÄ. TvÄ omvÀxlande gitarrer, piano/orgel, bas och trummor fÄr dessutom gÀstinhopp pÄ mÄnga av lÄtarna frÄn legenderna Eddie Shaw saxofon och Billy Branch munspel. Det Àr bara för Demetria att sjunga pÄ.

Trots att det Ă€r blues i gammal klassisk chicagostil Ă€r det Ă€ndĂ„ omvĂ€xlande med bĂ„da lĂ„ngsamma, medium och snabba spĂ„r. Ännu sĂ„ lĂ€nge hanterar Demetria de lite snabbare sĂ„ngerna bĂ€ttre Ă€n de lĂ„ngsamma. Och de sĂ„nger hon valt att spela i pĂ„ sin debut Ă€r egna favoriter, klassiker samt Willie Dixon- och Koko Taylor-hyllningar. Och en sĂ„ng till sin fader Eddie Taylor naturligtvis, ”Bad Boy” har blivit ”Bad Girl”. Precis som ”IÂŽm A Man” och ”Hoochie Coochie Man” har den fĂ„tt ”Man” utbytt till ”Woman”. Koko Taylor Ă„terkommer i ”Voodoo Woman” och ”Wang Dang Doodle”. Arvet frĂ„n pappas polare Jimmy Reed hör vi i ”Big Boss Man”. En djup lĂ„ngsam, bluesballad i form av Luther Allisons ”Cherry Red Wine” och en anspelning till Artie ”Blues Boy” White i ”When You Leave, DonÂŽt Take Nothing”.

Skillnaden mellan Demetria och andra Koko Taylor-inspirerade sĂ„ngerskor hör vi i de tvĂ„ avslutande spĂ„ren ”Little Red Rooster” och ”Wang Dang Doodle”, dĂ€r Big Time Sarah gĂ€stsjunger. HĂ€r hör vi skillnaden mellan de bĂ„da mantelaspiranterna. Den Ă€r klart till Demetria Taylors fördel. Kanske har vi hĂ€r en ny intressant bĂ€rare av den klassiska chicagobluesens kvinnliga tyngd och intensitet.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.