Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Magic Sam Blues Band
West Side Soul
(Delmark)

Julafton mitt i sommaren för alla bluesÀlskare. En av de bÀsta bluesplattor som nÄgonsin gjorts kommer nu hÀr i snygg och remastrad Äterutgivning. Det var Bob Koester som 1967 valde att spela in Magic Sam Maghett för sin 15 bluesutgivning pÄ sitt bolag Delmark Records. Medan mÄnga andra siktade in sig pÄ Chicagos South Side och de tunga bluesnamnen dÀr med i huvudsak tolvtaktare som grund för sin blues vÀnde Bob blicken mot Chicagos West Side och den lite med soulfyllda och melodiösa bluesen som frodades dÀr.

Magic Sam hade börjat sin inspelningskarriÀr redan 1957 pÄ Cobra, och fortsatte sedan vidare pÄ Chief och Crash innan ha gjorde sin albumdebut pÄ Delmark. Och vilken debut sen. Det Àr magisk blues vi fÄr höra. SÄngen Àr stark, levande och energisk. Hög, intensiv och med ett lÀtt vibrato. Den bÀr musiken, de krÀver sin plats, den tvingar lyssnaren att lyssna. Gitarren finns dÀr för att ge sÄngen sitt stöd. Kompet för att driva, lyfta och bÀra sÄngen högt upp, dÀr alla kan se och höra den. Inte minst den duktige och erfarne gitarristen Mighty Joe Youngs spel hittar vÀgar att komma fram dÀr det som bÀst behövs. Earnest Johnson och Odie Payne, Jr spelar bas och trummor. PÄ tre av spÄren Àr det Mack Thompson och sonen Odie Payne 111 som ersÀtter.

Den tilltĂ€nkta pianisten for hastigt och lustigt ivĂ€g med sitt ordinarie band och in ropades en man frĂ„n gatan. Och det var Per ”Slim” Notini frĂ„n Stockholm, Sweden. En vĂ€lkĂ€nd svensk bluespianist pĂ„ besök i Chicago fick hoppa in som Stockholm Slim. Inte visste han vĂ€l dĂ„ att det skulle bli en historisk inspelning. Att han skulle kom att medverka pĂ„ den platta som har blivit framröstad som en av de tio bluesplattor som man ska ha med sig pĂ„ en öde ö.

Magic Sam blandade sina egna fina kompositioner ”All Your Love”, ”ThatÂŽs All I Need” och ”Looking Good” med andra kĂ€nda lĂ„tar i egen tolkning; Jr Parkers ”FeelinÂŽ Good”, Jimmy McCracklins ”Every Night, Every Day”, Little Miltons ”I Found Me A New Love” och Bobby Blue Blands ”DonÂŽt Want No Woman”, som vi Ă€ven fĂ„r i en alternativ tagning som en bonus pĂ„ denna utgivning.

Det finns en intensitet, ett liv, som Ă€r alldeles speciellt pĂ„trĂ€ngande sjĂ€lfullt. Ödmjukheten Ă€r omvandlad till emotionell kamp med hjĂ€rta och smĂ€rta. En kamp som knyter dem hĂ„rt tillsammans och skapar en blues som ingen utanför Chicagos West Sides smĂ„ taverner hade hört. Nu med Delmark öppnades en ny vĂ€rld för vita collageungar och bluessvultna europĂ©er.

TyvÀrr var det inte sÄ lÀnge vi fick möjlighet att njuta av Magic Sams West Side Blues eftersom har gick bort redan i december 1969, strax efter att han hade varit i Europa med American Folk Blues Festival. En stor förlust. Det hör vi hÀr.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.