Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
A Nod to Bob 2
(Red House Records)

Nod kan faktiskt översÀttas med att somna till.

Möjligen kanske nÄgra av er som lÀser detta ocksÄ somnar av den gammelmansslÀpighet som dominerar tolkningarna pÄ den Àr Bob Dylan-tributen.

Det mesta fÀrdas fram i det öde USA-vÀg-landskapet. Dröjer, tÀnker efter, stannar och betraktar.

Rakare sagt, det Ă€r ingen hurtig »Forever young«-allsĂ„ng, inget finnigt gitarrskrammel.

Nej, det Àr rossligt och sepiafÀrgat och alldeles underbart.

DÀrmed inte skrivet att allt nÄr skyarna, men tillrÀckligt mycket för att det ska vara en tribututgÄva vÀrd att köpa.

Alla ni som kan Bob Dylan, vilket absolut inte jag gör, kommer att nagelfara, anmĂ€rka och notera. SjĂ€lv Ă€r jag alldeles för okunnig för att göra det, jag lĂ„ter kĂ€nslorna och fantasin flöda och tillĂ„ter mig att se inre bilder. Bilder som kanske inte har ett dugg att göra med vad texterna egentligen handlar om, mer med den »Red River«-stĂ€mning jag försvinner in i.

Bob Dylan kom mycket sent in i mitt musikaliska medvetande. Jo, nog lyssnade jag tidigt, men vad han sjöng om fattade jag inte och sedan nĂ€r jag började fattade hade jag inte rĂ„d att köpa en endaste platta. Exempelvis upptĂ€ckte jag bakvĂ€gen »Rosemary, Lily and the Jack of Hearts« via Ola Magnell. Nu spelar jag den varje vecka och varje gĂ„ng ser jag för mitt inre Clint Eastwoods »Pale rider«.

DÀr har ni min Bob Dylan och gillar ni inte det lÄngsamma och freskmÄlande och allra helst lÄtar över tio minuter Àr det hÀr inte recensionen för er.

I mitt arkiv finns tidigare favorittolkningar som Monica Törnells »When I paint my masterpiece«, Downliner Sects »Highway 61 revisited«, Handsome Familys »Just like Tom ThumbÂŽs blues« och Songdogs »Desolation row«.

HĂ€r utökas listan, inledande »What good am I?« med Pines tror jag ett tag Ă€r Bob Dylan sjĂ€lv, »Mama, let me lay it on you« med Hot Tuna, den fantastiska »Every grain of sand« med Lucy Kaplansky, »Just like Tom ThumbÂŽs blues« med Cliff Eberhardt, »Not dark yet« med Jimmy LaFavre och sĂ„ »Lay down your weary tune« med Storyhill.

Samt nÄgra ytterligare. Det Àr en nick till Bob Dylan utförd med den insikt och ansprÄkslöshet bara visdom kan ge.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.