Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Kennedy, Bap
The Big Picture
(Loose/First Street Live)

NordirlÀndaren Martin Bap Kennedy tillhör de dÀr sÀllsynta artisterna som kan fÄ det smÄtrÄkiga att kÀnnas bÄde rÀtt och, tja, nÀstan kul. Han Àr ingen fantastisk sÄngare eller storartad lÄtskrivare men nÀr han framför sina keltiska countrysoulvisor finns det ingen som kan tvivla pÄ vare sig att det Àr Àkta eller att det i vanligheten och det rÀttframma uttrycket finns ett hjÀrta som hÄller pÄ att sprÀngas av berÀttarlust och visdom.

»The Big Picture« Ă€r Kennedys sjĂ€tte album och grundformeln Ă€r inte förĂ€ndrad ett dugg. Det Ă€r bitterljuva treackordslĂ„tar för vuxna med en hel del livserfarenhet innanför skjortan men som Ă€ndĂ„ har leksinnet kvar och jag hör sjĂ€lv hur jĂ€vla trist och gubbigt det lĂ„ter. Och det Ă€r det ju ocksĂ„, fast pĂ„ ett skönt sĂ€tt.

De oklanderligt smakfulla insatserna av musikerna (BJ Cole spelar steel!), den varma och organsika produktionen och en och annan keltiskt klingande influens gör Bap Kennedy till inget annat Ă€n en countryfierad variant av Van Morrison. Det kĂ€nns ocksĂ„ dĂ€rför helt logiskt att den gamla tjurskallen varit med och skrivit »Milky Way«; lika sjĂ€lvklart som att Shane McGowan bidrar med karakteristiskt fyllerosslande pĂ„ »The Mighty Ocean Alcohol«. Och kanske kommer Grand Drive att lĂ„ta som Kennedy gör pĂ„ »The Beautiful Country« nĂ€r de blir gubbar om en sĂ„dĂ€r tvĂ„, tre Ă„r.

Kennedy har ganska mycket gemensamt med sin irlÀndske broder Paul Brady. Samma lÀtta handlag i melodisnickrandet, samma enkla, men samtidigt smarta formuleringsförmÄga och samma vemodiga röstfÀrg, vilket gör att det Àr vÀldigt svÄrt att vÀrja sig, Àven nÀr lÄtarna trampar pÄ, med rollatorn begravd i mossa och kepsen djupt neddragen i pannan.

»The Big Picture« Ă€r pĂ„ inget sĂ€tt en storslagen eller mĂ€rkvĂ€rdig skiva, men varje gĂ„ng den snurrar i min spelare fylls jag av bĂ„de glĂ€dje och melankoli, och en obetvinglig lust att stanna kvar framför skivhögen hela dagen och ha lite smĂ„trĂ„kigt ihop med mina Hank Williams-, John Prine-, Van Morrison- och Jackson Browneplattor. Helt enkelt för att det Bap Kennedy gör kallas bra musik.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.