Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Diane, Alela
Alela Diane & Wild Divine
(Rough Trade)

Det lÄnga flÀtade hÄret, de vida vristlÄnga klÀnningarna och den nedtonare folkliga framtoningen har fÄtt lÀmna plats för en kortklippt, sminkad, moderiktigt dressklÀdd och bestÀmd Alela Diane pÄ den nya plattan. En scenförÀndring som heter duga. Kanske för stor och för svÄr för hennes nuvarande fans.

De akustiska instrumenten har bytts ut mot elektriska, de folkliga arrangemangen har bytts mot mer popiga, den lugna anslaget har bytts ut mot nÄgot betydligt mer drivande. Det som finns kvar Àr den egna alldeles personliga och förnÀmliga sÄngrösten. Kan det förlÄta allt?

Kanske eller kanske inte. Det finns sÀkert de Alela-fans som tycker att detta Àr nytt bra steg i hennes utveckling medan andra kommer att förfasas över att den Àrliga folkligheten har lÀmnats Ät sitt öde.

Jag kan nog tycka att lite av spÀnningen har försvunnit. Alelas musik lÄter nu mer som mÄnga andras med skillnaden att sÄngrösten finns kvar. Nu fÄr den arbeta hÄrdare för att trÀnga sig fram i ett ganska ordinÀrt musiklandskap av folkcountry. Den Àr dÀr, lika skarp och intensiv som tidigare. Lika vÄghalsigt skir nÀr den tar sats för att ta sig uppÄt, mot de tontoppar som gör henne sÄ unik.

Och det gÄr ju inte att bara lyssna pÄ det ena eller det andra. Det Àr helheten som avgör. Det finns hÀr en vilja att skapa en ny sorts helhet. Det har man ocksÄ gjort. FrÄgan Àr om den Àr större Àn dess delar? Kanske inte, inte med den rösten som en del.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.