Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Houston Might Be Heaven – Rockin® R&B in Texas 1947 – 1951
(JSP 4CDbox)

Jag trodde att jag efter 45 Ärs lyssnande pÄ blues hade hört det mesta av det som var vÀrt att lyssna pÄ. Tack och lov dyker det fortfarande upp inspelningar som inte tillhör de allra mest kÀnda men som Àr ruskigt bra. En hel del sÄdant finns att hÀmta pÄ denna Houstonbaserade box.

Engelska JSP Àr nÄgot av en boxspecialist, och ett klart prisvÀrt alternativ ocksÄ. Man ger ut CD ensamma eller i paket om tvÄ, tre eller fyra. I det hÀr fallet Àr det tvÄ samlingar och tvÄ artistspecifika CD. Ja, med andra ord skulle man kunna slÄ mynt av samma CD i mÄnga olika konstellationer. Samlingsplattorna skulle kunna bli en tvÄ-box och ensamartisterna komma ut var för sig eller som ett artistpar till exempel.

Houston var en musikalisk glödsamling i slutet av 40-talet och början av 50-talet. Bill Quinn och Gold Star och Don Robey och Peacock var tvÄ skivbolagsÀgare som sÄg till att musiken Àven fanns pÄ barernas jukeboxar vid Dowling, Elgin och Simmons Street.

Det var inte enbart LightninÂŽ Hopkins som gjorde skĂ€l för namnet bluesstjĂ€rna. Även om det inte Ă€r de allra mest kĂ€nda namnen som finns samlade hĂ€r Ă€r det en fantastisk fin blues och R&B som presenteras. HĂ€r finns Little Willie Littlefield, Lonnie Lyons, Clarence Garlow, John Houston, Elmore Nixon, Willie Johnson, L.C. Williams för att nĂ€mna nĂ„gra. Vi fĂ„r ocksĂ„ Big Mama Thorntons debut i The Harlem Stars och tonĂ„rsfenomenet Goree Carter pĂ„ gitarr. Det Ă€r mycket boogiepiano, flyhĂ€nt texasgitarr och R&B-blĂ„s. En utsmyckat musik med lĂ€ckert spel frĂ„n blĂ„s, gitarr och piano. Det finns ett studioband, The Rhythm Kings, med tvĂ„ saxar, bas, trummor, gitarr och piano som backar upp sĂ„ngare pĂ„ ett sĂ€tt som jag bara Ă€lskar att lyssna pĂ„.

De bÄda soloplattorna Àr med Peppermint Harris och Smokey Hogg. Under Ären 1947 till 1958 spelade Smokey Hogg in mÄnga sÄnger för ett antal olika skivbolag. Kontrakt var inte hans starka sida. Han spelade in för den som frÄgade och fick pengarna i handen. Och sÄlde gjorde han, för bolagen stod i kö för att spela in honom. Varför? Kanske för att han sjöng med en varm och fyllig röst, spelade in med mindre eller större komp i sÄnger som vara grÀsrotsanpassade och fungerade bra som sing along vid jukeboxen. Han var ocksÄ kÀnd för att inte vara sÄ noga med taktindelning och ackordbyten. Men Àlskad ÀndÄ.

Peppermint Harris gick i skola hos LightninÂŽ Hopkins men valde en tydlig storbandsR&B till sin stil. Med sin dova, djupa, melodiösa och lite vibrerande röst fick han 1950 en storsĂ€ljare med ”RaininÂŽ In My Heart”. Den öppnade upp för landsomfattande turnĂ©er tillsammans med den tidens stora artister. Peppermint fick sedan ingen riktigt lika stor sĂ€ljare och konkurrens i genren var hĂ„rd.

För den som vill höra hur ett sprudlande Houston lĂ€t Ă„ren kring övergĂ„ngen mellan 40-tal till 50-tal kan fĂ„ mycket fin blues och R&B ur denna samling ”heavenly rockinÂŽ R&B

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.