Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Eastwood, Eva
Lyckost
(Darrow/Border)

Lyckost?

Borde det inte stavas och sÀgas lycko-ost?

Eller lyckans ost?

Som Siw Malmqvist sjöng i det tidiga 1960-talet.

Att Äterskapa ett förflutet Àr ibland ganska lÀtt, facit finns ju. Men en tidigare tid kan korrekt bara ses utifrÄn de vÀrderingar och de hÀndelser som dÄ intrÀffade. I dag har vi mycket lÀtt för att fördöma svenska kontakter med det, exempelvis, nazistiska Tyskland. Men det som var giltigt 1935 var giltigt just 1935.

Kanske Àr det att spetsa till jÀmförelsen, men den bild vi har av 1950-talets rockŽnŽroll Àr i mycket en efterhandsbild. Hur det verkligen var kan alla vi som inte var med inte veta.

DÀremot bÀr vi en dröm om hur forna tider var, var sig det gÀller hur vikingabyar fungerade eller hur det var nÀr rockŽnŽroll slog igenom.

1950-talet? Det begreppet behöver definieras.

NĂ€r vi i populĂ€rmusiksammanhang slĂ€nger ur oss »50-talet« syftar vi oftast pĂ„ nĂ„gra fĂ„ Ă„r under Ă„rtiondets senare hĂ€lft. För vad har Koreakriget, »Snoddas« genombrott» och fotbolls-VM 1954 gemensamt med Elvis Presley?

Inget annat Àn att det skedde under samma Ärtionde.

Det vi menar med 50-talet Àr koncentrerat till nÄgra fÄ Är i Ärtiondets slut och det Àr en bild skapad i efterhand, ett drömspel om flickor i rosa korta strumpor, amerikanska bilar och ungdomsrevolt.

USA kom till Sverige, javisst, men det var en inkommande bild som i mycket var en improvisation. Den ungdomsinriktade musik som svensk artister gjorde var karbonpapper pÄ karbonpapper.

SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt efterĂ„t Ă€r allt vad som Ă„terstĂ„r en rosa dröm. Budet att Ragnar Nygren och Leif Björklund gĂ„tt bort har nĂ„tt oss, de andra «hjĂ€ltarna» tar sig fram med rullator.

Eva Östlund Ă€lskar den hĂ€r tiden, minnet av den hĂ€r tiden.

I sitt hjĂ€rta bĂ€r hon drömmen att Ă„terskapa den variant av folkhemslyckan som den kom till uttryck i radioprogammen «Timmen Tumba» och «KvĂ€llstoppen».

Dock har hon aldrig klistrat sig fast i nostalgigrupperingen, den som lever 1950-tal, klÀr sig 1950-tal och den som tror lyckan Àr att Àga 1327 originalpressade Sun-singlar. Hon vill bara roa, hon vill bara dela med sig av den hÀnförelse hon kÀnner att tidsmaskinmusiken ger henne.

Vilken platta i ordningen det hÀr vet jag inte, hennes tidigare rock-a-billy-försök var kul men tafatta (det stavas rock-a-billy, inget annat), hennes tidigare försök pÄ svenska har hos mig framkallat djupa suckar.

«Lyckost» gör mig glad. Den har föga med det 1950-talet vi syftar pĂ„, dĂ€remot med det tidiga 1960-talets popschlager. Varenda lĂ„t skulle ha gĂ„tt in pĂ„ den tidiga «KvĂ€llstoppen», om det getts ut som singlar.

Hennes röst Ă€r ibland tonĂ„rsnĂ€pen, som nĂ€r Britt Damberg sjunger «HĂ€lsa Mikael frĂ„n mig", ibland uttrycksfull som Doris Day, ibland medryckande som Siw Malmqvist.

Allt Àr rÀtt med den hÀr plattan, utom att den inte Äterspeglar det 1950-tal den sÀger sig Äterspegla.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.