Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ball, Marcia
Roadside Attractions
(Alligator)

Vi har inte sÄ mÄnga som Marcia Ball. En kvinnlig pianist och sÄngerska som pendlar mellan Texas barrelhouse boogie och New Orleans bluesrumba via Louisianas sumpiga ballader. Hon tog intryck av Irma Thomas sÄng och nÀr om trÀffade Professor Longhair förstod hon hur ett piano skulle hanteras. Med dessa bÄda förebilder som utgÄngspunkt har hon skapat en synnerligen attraktiv bluesig R&B. Nu efter 40 Är pÄ vÀg kommer hÀr hennes femte album för Alligator och kanske hennes mest sjÀlvbiografiska. Marcia har skrivit alla sÄnger sjÀlv eller tillsammans med Dan Penn och Gary Nicholson. Gary har Àven svarat för produktionen.

Plattan Ă€r inspelad vid tvĂ„ olika tillfĂ€llen, i tvĂ„ olika stĂ€der med tvĂ„ olika band. Men de hörs som en helhet trots en bred variation av lĂ„tar. Banden Ă€r proffsiga och lyhörda. De individuella bidragen anpassade och vĂ€lplacerade. Inte minst har man lyckats utnyttja Wendy Motens back up-sĂ„ng pĂ„ ett riktigt fint sĂ€tt. Och som ett eget litet kapitel kommer Marcias starka sĂ„ng och underbara pianospel. Det finns dĂ€r hela tiden men dĂ€r man tydligast hör hennes kvaliteter Ă€r i den traditionella taktfast gungande bluesen om den envise Ă„snan till man ”Mule Headed Man”. Förutom denna ljuvliga blues har vi snabb R&B, Longhairinspirerad rumbablues, boogie, ballader och rökande rockare att njuta av.

TextmĂ€ssigt Ă€r det historier som pĂ„ ett eller anat sĂ€tt berör Marcia. En del ganska traditionella, som triangeldramat pĂ„ ett motell, eller högst personliga, som berĂ€ttelsen om kapitalismens negativa pĂ„verkan pĂ„ Ă€ldre generationers fiske i cajunbĂ€ltet. Just ”This Used To Be Paradise” med sin accordion och lite sorgsna balladframtoning Ă€r en av albumets starkaste sĂ„nger.

BanduppsĂ€ttningen varierar ocksĂ„ frĂ„n det lilla bandet med bas, gitarr och trummor till det större med en fyra blĂ„s att fylla ut. Även en och annan orgelslinga dyker upp och kryddar ljudbilden.

Och som sig bör för en roadside attraction avslutas det hela med en partyrockare som fÄr alla de 1000-tals roadhousebesökare som stöter pÄ Marcia pÄ turné att svÀnga ut pÄ dansgolvet till hennes sprudlande, gungande pianospel.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.