Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Ljuva nostalgi. The American Songbook
(SonyBMG)

»The American Songbook« Àr det tredje albumet i serien »Ljuva nostalgi«, en av de mÄnga skivserier med attributet »Ljuva« som Lasse Höglund sammanstÀllt för Sony, sedan han sÄlde sin skapelse »Absolute Music«.

För egen del beundrar jag Lasse Höglunds nĂ€rmast alkemistiska kompilationskonster. Ty han gör guld av vilka sekunda ingredienser som helst. Han skapar ett flöde av melodier, dĂ€r varje sĂ„ng bidrar till helhetsverkan. Men de enskilda sĂ„ngerna fĂ„r dessutom sin lyster av helheten. Även den mediokraste inspelning kan lyftas till oanade höjder av den fint sammanfogade och konsekvent sammanhĂ„llna helheten.

De tidigare volymerna i serien »Ljuva nostalgi« har innehĂ„llit hitlĂ„tar frĂ„n 1960-talet, den ena avgrĂ€nsad till Ă„ren 1960-1964. Men nu handlar det alltsĂ„ om den stora amerikanska sĂ„ngboken. Bortsett frĂ„n att skapa ett maximalt effektivt och smakfullt flöde kan ytterligare en kompositionsidĂ© skönjas. Den första skivan rymmer senare tolkningar av sĂ„ngerna, Ă€ven om nĂ„gra artister har halvsekellĂ„nga karriĂ€rer. Den andra skivan söker sig lĂ€ngre bakĂ„t, Ă€ven om Elvis Presleys version av »Fever« lika gĂ€rna kunnat samsas med Willie Nelsons »Stardust« och Linda Ronstadts »I’ve Got A Crush on You« pĂ„ den första delen av dubbeln som med Frank Sinatra, Johnny Mathis, Astrud Gilberto, Tony Bennett, Peggy Lee och Julie London, den senare min favorit i den klassiska populĂ€rmusiken. Detsamma gĂ€ller Liza Minnelli, som Ă€ven hon hamnat bland de gamle.

Men samtidigt rymmer sÄdana glidande grÀnser en styrka. Det blir inte lika lÀtt och entydigt att vÀlja den yngre kontra den Àldre artistuppsÀttningen.

Men Äter till flödet. Hur lÄter det med Robbie Williams, Natalie Cole, Jamie Cullum, Norah Jones, Barry Manilow, Sarah Dawn Finer, Bryan Ferry och Carla Bruni i rak följd? Det Àr Àndock bara Natalie Cole och Norah Jones som jag lyssnar pÄ med behÄllning i vanliga fall. Och Sarah Dawn Finers version av »What A Wonderful World« Àr nÀstan lika grÀslig som Lisa Ekdahls »Cry Me A River«, som dyker upp lÀngre fram pÄ skivan.

Svaret Àr att det lÄter alldeles utmÀrkt. LÄtarna avlöser varandra i snygg följd, och Jamie Cullum lÄter som om det vore pÄ riktigt. Dessutom ger Chris Botti, Linda Ronstadt, Steve Tyrell och The Little Willies en konstnÀrlig ÄterhÀmtningspaus direkt efter kavalkaden ovan.

NĂ„gon liknande tankeoperation behöver inte göras för den andra skivan, dĂ€r de utsökta sĂ„nginsatserna följer i strid ström. Ja, det skulle i sĂ„ fall vara Liza Minnellis gapiga version av »New York, New York« som kunde behöva en yttre legitimering, eller den undsĂ€ttning den bistĂ„s genom att ringas in av Bobby Darins »Clementine« och Dean Martins lĂ€ckert smĂ„ironiska tolkning av »When You’re Smiling«.

Vi har alla vÄra favoriter respektive vÄra hang-ups. Men oberoende av hur vi fördelar vÄrt pris och ris mellan de förra och de senare bryter Lasse Höglund ner alla spÀrrar. Allt blir meningsfullt i flödet, och det Àr sÄ det skall fungera. Ingen köper en skiva som den hÀr för att lyssna till sina favoritartister. De förtjÀnar sina egna skivor i samlingen. Den fyller i stÀllet ett annat behov: som snygg ljudkuliss eller för ett slölyssnande som dÄ och dÄ intensifieras, nÀr den ena eller andra sÄngen tvingar lyssnaren att spetsa öronen.

Jag sÀnder ocksÄ en tacksamhetens tanke till Rod Stewart, för att han inte spelat in sina fruktansvÀrds skivor med standardlÄtar under SonyBMG-paraplyet. Fast tusan vet om inte Lasse Höglund kunnat göra Àven ett spÄr frÄn dem meningsfullt.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.