Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Landstrom
In The Bright Daylight
(Kullsta Records)

PÄ duons egen hemsida jÀmförs Landstrom med Cowboy Junkies och 16 Horsepower men jag skulle snarare utfÀrda lite Julie & Buddy Miller-varning. Inte direkt musikaliskt men för det nÀra samspelsjunget mellan Göran Lindströms gitarrer och hustrun Carina Landins lika bra som omvÀxlande röst. Hon kan Àn sjunga stilla och vackert, Àn öppna munnen och bita med ett stort bett.

Innan jag kommer in pÄ Landstroms debutalbum sÄ mÄste jag ocksÄ fundera lite över den svenska musikens förhÄllande till country. Nu ska man vÀl inte placera Landstrom under etiketten country men det finns ju definitivt trÄdar över och bakÄt till amerikansk countrytradition.

Och de blir fler och fler nu, alla svenska grupper och artister som spelar och sjunger nĂ„gon slags amerikansk country & roots-musik. Och gör det sĂ„ bra! ÄndĂ„ Ă€r det inte mĂ„nga Ă„r sen de flesta svenskar som Ă€gnade sig Ă„t country och blandgenrer runt omkring mest lĂ€t som en parodi – ja, sĂ€mre och bĂ€ttre men Ă€ndĂ„ inte som country pĂ„ riktigt.

Vad beror det dÄ pÄ att sÄ mÄnga i Sverige numera verkar ha fÄtt ett mer naturligt förhÄllande till de amerikanska musikrötterna? Att de bÄde lyckas ta till sig och, oavsett om de sjunger pÄ engelskamerikanska eller svenska, personliggöra den amerikanska traditionen?

Nej, jag har inget svar, endast frÄgor...

Till exempel Landstrom, som förstÄs tagit sitt namn frÄn efternamnen Landin och Lindström. De kan lÄta amerikanska men det finns ocksÄ nÄgot annat i musiken, nÄgot... nej, jag vet inte om det kan kallas svenskt, men det bör ju ÀndÄ ha en del att göra med att de bor dÀr de bor, nÀmligen i östra JÀmtland, nÀrmare bestÀmt samhÀllet Hammarstrand, och inte i sÀg Tennessee eller Texas.

De har lyssnat utifrÄn pÄ amerikansk rootscountry, alt-country, no depression eller vad man vill kalla det och inifrÄn sig sjÀlva, sin hemort och omgivning, landskapet de bor i. Jag tror jag vÄgar pÄstÄ att det Àr i och ur detta möte som Landstroms musik skapas.

Inte enbart Carina Landin som sjunger – men hon sjunger mest – till en knottrigt countryrootsrockbluesig wall of sound. Med ”knotter” menas nĂ„got i stil med en strukturtapet som fĂ„r ljudvĂ€ggen att bli knottrig och skrovlig; och de nĂ€mnda musikformerna ska inte tydas ordagrant och genrebestĂ€mt utan plockas isĂ€r i smĂ„ bestĂ„ndsdelar och pusslas ihop igen, inte riktigt dĂ€r de satt frĂ„n början utan pĂ„ nya stĂ€llen, sĂ„ att de bildar en lite ojĂ€mn struktur.

Göran Lindström gitarrer – oftast en elgitarr – hör jag ju men annars hade jag svĂ„rt att urskilja de olika instrumenten i ljudstrukturen. SĂ„ jag ringde och frĂ„gade. Carina svarar och rĂ€knar upp: klarinett och saxofon, tramporgel, ibland piano, till och med en blockflöjt. Till detta kommer Micke Ajax pĂ„ trummor, den enda utomstĂ„ende som medverkar.

LÄtarna har Carina Landin och Göran Lindström gjort tillsammans. Hon skriver oftast texterna och han gör oftast melodierna, om jag förstÄtt rÀtt. LÄtarna bÄde börjar och fortsÀtter i den lilla, minimalistiska skönheten. SmÄ och mindre ÀndÄ, vackra och Ànnu vackrare melodier, ett slags utmejslad melodisk skönhet, som instrumenten lyfter fram och visar upp men utan att klÀ pÄ.

LÄtarna Àr lika nakna som nÀr de var nyfödda, trots att musiken kan tjuta och yla. Men tyst, ÀndÄ lika tyst som en vinande vind genom fönsterspringorna, hur mycket elgitarren Àn frÀser. Och den minimala skönheten varieras pÄ minst elva sÀtt, lika mÄnga som spÄren pÄ albumet. Det var lÀngesen som jag hörde ett helt album dÀr varje lÄt Àr sig sjÀlv, sitt eget barn, ett talande, sjungande, spelande jag, bland de övriga.

Hur det Ă€n frĂ€ser i musiken – nivĂ„n hade ju kunnat vridas upp i mixen och blivit ös, skrammel och larm men ljudet verkar snarare ha vridits ner – Ă€r ocksĂ„ det instrumentala sĂ„ minimalistiskt att jag kan komma att tĂ€nka pĂ„ bĂ„de Daniel Lanois och Brian Eno. SĂ„ kanske snarare – istĂ€llet för ljudvĂ€gg – ett ljudlandskap. Och dĂ„ ett lantligt landskap: skog, nog snö ocksĂ„, berg, stillhet, andhĂ€mtning, eftertanke; det hör jag att jag ser.

”Folkton” stĂ„r det ocksĂ„ pĂ„ hemsidan. ”NorrlĂ€ndskt" lĂ€ste jag nĂ„n annanstans. Om det lĂ„ter norrlĂ€ndskt vet jag inte men jag Ă€r rĂ€tt sĂ€ker att Ă€ven om jag inte vetat varifrĂ„n Carina Landin och Göran Lindström kommer sĂ„ hade jag trott och tyckt att det hĂ€r mĂ„ste vara landsortsmusik, frĂ„n Norrland eller lika gĂ€rna nĂ„gon liten by pĂ„ Österlen, om vintern, i blĂ„sten, i ett hus med vidder och ödslighet omkring. För att ta ett par privata exempel: sĂ„ hĂ€r kĂ€nns det nĂ€mligen inte att skynda nerför LĂ„ngholmsgatan pĂ„ Södermalm i Stockholm utan det Ă€r mer som att gĂ„ ut i trĂ€dgĂ„rden bakom huset i Vollsjö.

SÄ det jag hörde först och som fÄr mig att spela Landstroms debutalbum igen, igen: rösten, Carina Landins sÄng. TÀnk pÄ Julie Miller. OcksÄ Göran Lindström sjunger. Det Àr vÀl Äkej, sÄdÀr. Men inte lika minnesvÀrt. UrsÀkta men tÀnk Buddy Miller.

Carina Landin byter röst i olika lĂ„tar, efter innehĂ„llet i texten och stĂ€mningen i melodin. Hon sjunger sĂ„ stilla och tyst att hon nĂ€stan viskar i ”Another Me”, vrider rösten till rock & R&B – men utan att ta i och vrĂ„la – i ”Holyness”, blir mer av en folksĂ„ngerska (amerikansk? svensk?) i ”Something’s Missing”, sjunger med nĂ€stan ett rockabillyeko i ”Everybody Blames”, i ”North” Ă€r folksĂ„ngerskan tillbaka igen, nu i duett med Göran Lindströms grövre, mer strĂ€va röst, sen i ”Then The Rain Came” blir hon mer av countrysĂ„ngerska, lĂ„ter rösten glida uppĂ„t till det countrynasala. Och sĂ„ vidare.

Hon sjunger och agerar som om varje sĂ„ng Ă€r ett nytt, kort teaterstycke. Förresten jag mĂ„ste nĂ€mna en lĂ„t till, ”Champagne”, dĂ€r Carina lĂ„ter lite ungflicksaktig pĂ„ rösten som vissa amerikanska sĂ„ngpoetissor brukar göra.

En sista tillbakafundering: Det hĂ€r Ă€r bra, jag tycker mycket om Landstroms debutalbum. Men Landstrom Ă€r ju samtidigt bara en av flera – mĂ„nga fler – svensk-amerikanska album med country & roots som jag tyckt mycket om de senaste Ă„ren. Och det kan inte hjĂ€lpas, dĂ„ Ă„terkommer den hĂ€diska tanken pĂ„ sĂ„ngsprĂ„ket.

NĂ€r sĂ„ mĂ„nga – de allra flesta – skriver och sjunger pĂ„ engelska men Ă€ndĂ„ lyckas personliggöra en importerad tradition, vad skulle dĂ„ ett annat sĂ„ngsprĂ„k – alltsĂ„ deras eget, svenskan eller norrlĂ€ndskan dĂ„ – göra med musiken? Skulle dĂ„ musiken bli Ă€nnu mer personlig?

Nej, jag har inget svar pÄ det heller. Jag bara stÀller en frÄga, som jag inte kan hjÀlpa att den surrar i huvet...

/Bengt Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.