Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
KvÀllstoppen 1962-1963
(Riverside)

Vilket idé och att ingen tidigare kommit pÄ den.

Att sĂ€tta samman samlings-CD frĂ„n radioprogrammet »KvĂ€llstoppen«.
»KvĂ€llstoppen« var - en förklaring som hĂ€r kanske Ă€r överkurs eftersom Rootsy-lĂ€sare i de flesta fall minns vĂ€nstertrafikomlĂ€ggningen, tiden med en tv-kanal, dock kanske inte motboken - »KvĂ€llstoppen« var den första officiella svenska försĂ€ljningslistan över musik. Den började sĂ€ndas i radio 1961, den försvann 1975.

LĂ€nge var det en lista över sĂ„lda singlar. Men i slutet av 1960-talet började LP blandas in och dĂ€rmed började förfallet. »KvĂ€llstoppen« sĂ„gs dessutom med mycket hĂ„rda ögon av den politiserade musikrörelse som började ockupera svensk populĂ€rmusik. Listor var fult, försĂ€ljning var fult och en sĂ„dan debatt Ă€r givetvis tillĂ„tet, skillnaden dĂ„ var att denna politiserade musikrörelse fick ett mycket stort inflytande bland annat över radions musikutbud.

Helt fri frĂ„n kritik var »KvĂ€llstoppen« inte tidigare heller. Bland annat riktade kritiker in sig pĂ„, kritiker som mestadels var skivbolag, att endast ett mindre antal skivbutiker utsĂ„gs att rapportera in sin sĂ„lda mĂ€ngd. DĂ„ var det lĂ€tt att stuva om förra veckans lista och krydda den med nĂ„gra nykomlingar pĂ„ »Tio-i-topp«.

Men de första Ären var det bara kul. Massor med musik som aldrig annars skulle blivit hörd blev nu avlyssnad och inhandlad och det var verkligen blandad musik. PÄ listan trÀngades svensktopp, instrumentalt, popmusik, orkestermusik, ballader, novelty, talskivor, tyskt, franskt, danskt. Det var en blandning av ett slag som idag Àr otÀnkbar pÄ listor.

40 lÄtar frÄn de tvÄ första Ären finns pÄ den hÀr samlingen. Utvalda av kunnigt folk, det ska sÀgas. Mycket gott, mycket aha, mÄnga Äterseenden, massor med minnen.

Inledningen Ă€r den allra första ettan, Ray Charles med »I canÂŽt stop loving you«. Nja, det dĂ€r var inte riktig sanning, före ligger signaturen »The stripper« med David Rse.

Sedan kan det rabblas, Brian Hyland, Michael Landon, Joe Brown, Larry Finnegan, Gunnar Kinch, Pat Boone, Billy Vaugh, Gitte Henning, Alice Babs, Kyo Sakamoto och sÄ vidare.

Hela idéen Àr som redan skrivits, den Àr fanastiskt.

Dock - den fullföljs inte.

Detta i första hand tror jag av upphovsskĂ€l. Av första Ă„rets ettor saknas exempelvis Beach Boys och Michael Cox. Urval kan alltid diskuteras och vilken box det skulle blivit om allt kommit med. Men en liten medföljande fotnot om »av upphovsrĂ€ttskĂ€l har ett antal titlar utelĂ€mnats«.

OvanstÄende kan jag acceptera, det Àr tillrÀckligt mycket kul att lyssna pÄ ÀndÄ.
DÀremot Àr medföljande texthÀfte alltför magert. Kort bara om artisten, inget om just den specifika inspelningen.

Som skivetikett, skivnummer, nĂ€r lĂ„ten gick in pĂ„ »KvĂ€llstoppen«, antal veckor, nĂ€r den Ă„kte ut, försĂ€ljningssiffror, övriga lĂ„tar artisten hade pĂ„ listan.

För att uttrycka det initierat, ett »Bear Family-utförande« hade varit att föredra. För kunskapen saknas inte, det Ă€r bara att lĂ€sa de namn som varit behjĂ€lpliga med sammanstĂ€llningen.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.