Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Kvällstoppen 1962-1963
(Riverside)

Vilket idé och att ingen tidigare kommit på den.

Att sätta samman samlings-CD från radioprogrammet »Kvällstoppen«.
»Kvällstoppen« var - en förklaring som här kanske är överkurs eftersom Rootsy-läsare i de flesta fall minns vänstertrafikomläggningen, tiden med en tv-kanal, dock kanske inte motboken - »Kvällstoppen« var den första officiella svenska försäljningslistan över musik. Den började sändas i radio 1961, den försvann 1975.

Länge var det en lista över sålda singlar. Men i slutet av 1960-talet började LP blandas in och därmed började förfallet. »Kvällstoppen« sågs dessutom med mycket hårda ögon av den politiserade musikrörelse som började ockupera svensk populärmusik. Listor var fult, försäljning var fult och en sådan debatt är givetvis tillåtet, skillnaden då var att denna politiserade musikrörelse fick ett mycket stort inflytande bland annat över radions musikutbud.

Helt fri från kritik var »Kvällstoppen« inte tidigare heller. Bland annat riktade kritiker in sig på, kritiker som mestadels var skivbolag, att endast ett mindre antal skivbutiker utsågs att rapportera in sin sålda mängd. Då var det lätt att stuva om förra veckans lista och krydda den med några nykomlingar på »Tio-i-topp«.

Men de första åren var det bara kul. Massor med musik som aldrig annars skulle blivit hörd blev nu avlyssnad och inhandlad och det var verkligen blandad musik. På listan trängades svensktopp, instrumentalt, popmusik, orkestermusik, ballader, novelty, talskivor, tyskt, franskt, danskt. Det var en blandning av ett slag som idag är otänkbar på listor.

40 låtar från de två första åren finns på den här samlingen. Utvalda av kunnigt folk, det ska sägas. Mycket gott, mycket aha, många återseenden, massor med minnen.

Inledningen är den allra första ettan, Ray Charles med »I can´t stop loving you«. Nja, det där var inte riktig sanning, före ligger signaturen »The stripper« med David Rse.

Sedan kan det rabblas, Brian Hyland, Michael Landon, Joe Brown, Larry Finnegan, Gunnar Kinch, Pat Boone, Billy Vaugh, Gitte Henning, Alice Babs, Kyo Sakamoto och så vidare.

Hela idéen är som redan skrivits, den är fanastiskt.

Dock - den fullföljs inte.

Detta i första hand tror jag av upphovsskäl. Av första årets ettor saknas exempelvis Beach Boys och Michael Cox. Urval kan alltid diskuteras och vilken box det skulle blivit om allt kommit med. Men en liten medföljande fotnot om »av upphovsrättskäl har ett antal titlar utelämnats«.

Ovanstående kan jag acceptera, det är tillräckligt mycket kul att lyssna på ändå.
Däremot är medföljande texthäfte alltför magert. Kort bara om artisten, inget om just den specifika inspelningen.

Som skivetikett, skivnummer, när låten gick in på »Kvällstoppen«, antal veckor, när den åkte ut, försäljningssiffror, övriga låtar artisten hade på listan.

För att uttrycka det initierat, ett »Bear Family-utförande« hade varit att föredra. För kunskapen saknas inte, det är bara att läsa de namn som varit behjälpliga med sammanställningen.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.