Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lewis, Jerry Lee
Mean Old Man
(Verve)

LÄt mig bara ta en snabb tillbakablick för er som Àr för unga för att fatta den hÀr mannens storhet.

Han var en av de första rockŽnŽroll-rebellerna pÄ 1950-talet, en av dem som utmanade Elvis. Han kom frÄn ingenstans och spelade piano sÄ att tangenterna glödde och han sjöng Whole Lotta ShakinŽ GoinŽ On pÄ bÀsta TV-tid, sÄ att hela USA antingen rusade till skivbutikerna eller klagade hos myndigheterna.

Jerry Lee blev The Killer, den farligaste rockstjĂ€rnan av dem alla. Det dröjde inte lĂ€nge förrĂ€n han kunde köpa en Cadillac till sin morsa och en till sig sjĂ€lv. Det var Great Balls of Fire dygnet runt och snart skulle han ge sig ivĂ€g över Atlanten för att sĂ€tta fyr pĂ„ England ocksĂ„. DĂ„ tog han med sig sin nyblivna fru. Hon var visserligen bara 13 Ă„r, men det var inget konstigt i de trakter dĂ€r de kom ifrĂ„n. Men den engelska skandalpressen fick chans att ta fram sina största rubrikstilar. En 13-Ă„rig fru, det var för mycket. Speciellt nĂ€r det dessutom uppdagades att hon var brudgummens – KUSIN!!!

Jerry Lee fick ta nÀsta plan hem och dÀr hemma stod redan den amerikanska pressen och vÀntade med de vassaste pennorna lÀngst fram. Tillsammans tog de luften ur Jerry Lee, han fick inga TV-jobb, inga turnéerbjudanden, inga spelningar i radion... Han behandlades som om han vore en förbrytare av nÄgot slag, en figur som man inte skulle ge nÄgon uppmÀrksamhet, en figur som skulle frysas ut.

Jerry Lee drog sig fram pÄ spelningar i smÄ byar som ingen kÀnde till, pÄ smÄ barer och honkytonks dÀr ingen visste vem han var och ingen brydde sig om pianisten som klinkade i sitt hörn.

Efter nÄgra Är i mörker och förnedring, med droger och mÄnga whiskyflaskor i bakgrunden, började han Àgna sig Ät country. Och dÄ vÀnde han sig till en helt annan publik, som struntade i hans förflutna och vem han var gift med. Producenten Jerry Kennedy sÄg till att Jerry Lee fick spela in en countryplatta och rÀtt som det var hörde han till eliten igen. Flera av hans plattor hamnade högt pÄ countrylistorna och Jerry Lee gjorde succé i en ny genre.

Och uppe pĂ„ tronen kunde han Ă„ter igen plocka fram en och annan gammal rockÂŽnÂŽroll-dĂ€nga. Det blev massor av revivals i bĂ„de Europa och USA och under de senaste decennierna har han hela tiden funnits dĂ€r – och hyllats av bĂ„de publik och kolleger.

Nu Àr han i 70-ÄrsÄldern och osannolikt nog den kanske sista överlevaren i rockbranschen. Han börjar bli lite trött och ointresserad av omgivningen, som det i alla fall sÄg ut pÄ KB i Malmö, nÀr han spelade dÀr för ett par Är sedan.

Men han lever upp emellanÄt, vilket man kan höra pÄ den hÀr livs levandes CD:n med 18 lÄtar och mÄnga fler gÀstartister som t ex Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, John Fogerty, Willie Nelson och minst ett dussin till.
Pigg som en mört blir han i Chuck Berry-versionen av Roll Over Beethoven med Ringo Starr pÄ trummorna. Eller i den avslutande Miss The Mississippi And You, dÀr han sjunger ensamt med sin flygel.

Jag tycker det Àr fantastiskt att han fortfarande har orken och att man kan strunta i om han inte Àr pigg som en mört i alla lÄtarna. För mig framstÄr han ÀndÄ som den störste rockaren av dem alla, inklusive Elvis.

Och jag trodde aldrig att han skulle bli den ende som fanns kvar pÄ rockscenen 55 Är efter debuten!

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.