Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Puckett, Riley
Country Music Pioneer
(JSP)

(4 CD-box)

Om man nu ska prata om rootsmusik så är väl Riley Puckett en alldeles utmärkt utgångspunkt.

Hans repertoar bestod av novelty songs, religiösa sånger, traditionella folksånger, cowboysånger and ballader från populärmusikens katalog. En crossover mellan populära sånger och countrymelodier skulle man kunna säga. Men det skulle lika väl kunna vara countryblues eller folkblues från någon av den tidens bluesmusiker eller stringbands. Riley gick på samma skola för blinda som Blind Willie McTell, men han kom inte dit förrän efter det att McTell lämnat. Men det finns likheter i deras musikaliska skolning. Om en hörna på Decatur Street lockade de färgade gatusångarna så var det de många fiddlers´ conventions som lockade Riley.

Riley föddes 1894 och blev blind nästan direkt därefter. Skolade sig som så många andra till en duktig musiker med gitarr och banjo som huvudinstrument. Snart fick han uppmärksamhet för sitt gitarrspel och sin sång.

Hans dynamiska single-string gitarrspel, med sina dramatiska och svårföljda basgångar, gav honom ett rykta som en lysande instrumentalist. Men det var kanske sången som etablerade honom som en stor artist. En varm och mjuk bariton och ett mycket tydligt uttal gjorde ett starkt intryck på skivbolagsscouter och radiolyssnare.

1922 gjorde han radiodebut på Atlanta WSB som medlem av Clayton McMichen´s Hometown Band och 1924 gjorde han sin första skivinspelning tillsammans med fiolspelaren Gid Tanner. Det var också sedan som medlem av Gid Tanner and the Skillet Lickers Riley gjorde sig ett stort namn över åren.

Riley kom att ge ut över 200 plattor och 100 av hans inspelade sånger finns samlade i denna förnämliga box. Även om många plattor sålde i moderata upplagor blev det åtskilliga plattor tillsammans under hela karriären fram till 1941. ”My Carolina Home” sålde 260 000 ex och ”Red river valley” 114 000 ex, och bara på Columbia och de 66 låtar han gav ut där sålde 1 miljon 750 tusen ex.

Rileys mest kända sånger var »Ragged but Right« och »The Darky's Wail«. Och i samlingen kan vi dessutom hitta sånger som vi känner igen från bluessångarnas repertoar, eller Bob Dylans för den delen.

Riley Puckett var en pionjär på många sätt. Han var också en stilbildare och förebild. Han joddlade till exempel på skiva tre år före Jimmie Rodgers gjorde det. En influens kanske, vem vet? Vad jag vet, är att denna samling Riley Puckett-inspelningar från en av countrymusikens pionjärer är en härlig lyssning för oss som gärna håller till bland den moderna musikhistoriens rötter.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.