Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Presley, Elvis
Elvis is Back!
(Legacy/Sony BMG)

Det som skulle förestÀlla militÀrtjÀnstgöring var över.

Jag skriver förestÀlla, för vad var Elvis Presleys tid som inkallad i USA:s armé annat Àn ett iscensatt PR-uppdrag. Tillvaron pÄ den tyska basen var ett mellanting mellan lyxmalaj och propagandakrigare. Inte var det mycket Älande dÀr inte, under taggtrÄd med skarpa skott avlossade över de menigas huvuden.

Den musikaliska Äterkomsten var noga planerad. Noga för att vara dÄtiden. En tv-show tillsammans med Frank Sinatra och sÄ snabbt ut med ett antal singlar och nÄgra LP.

»Elvis is back« och »Something for everyone«, spelades in 1960 och 1961, samtidigt, dĂ€remellan och kort efterĂ„t ytterligare nĂ„gra tagningar som kom pĂ„ singel.

Det har var Ă€nnu tiden dĂ„ singlar nödvĂ€ndigtvis inte mĂ„ste vara pĂ„ en LP, utan kanske först kom med pĂ„ en »BĂ€sta hits«-samling.

Redan nĂ€r Elvis Presley mönstrade hade den vildaste rockÂŽnÂŽrollen börjat försvinna. Det hade blir mer pop Ă€n rock, mer snabba ballader Ă€n primalskrik. »Blackboard jungles« svartvita uppror blev »Grease«-pastischer.

Den Elvis Presley som Äterkom pÄ LP och singel var Ànnu en Elvis Presley som hade nÄgot att sÀga till om vid valet av lÄtar och hur de skulle arrangeras. Visst finns hÀr de snabba countryinfluerade numren och de som har en bluesgrund, men mest Àr han den moderne popcrooner Sam Philips egentligen letade efter.

Artisten rör sig obehindrat mellan genrer, han gör sitt eget av materialet. DĂ€rtill en nyfikenhet att hitta texternas mening, att göra dem personliga. Kanske var det pausen som militĂ€rtjĂ€nsten innebar som var orsaken till att Elvis Presley förnyade sig, kanske var det bara en kommersiell anpassning till nutiden. För det var ju sĂ„, att medan Jerry Lee Lewis, Carl Perkins och de andra Ă€nnu stampde ut »Whole lotta shakinÂŽgoinÂŽon« vĂ€xte Elvis Presley och hans publik gemensamt. I stĂ€llet för »Hound dog« blev det »ItÂŽs now or never«, för att exemplifiera.

De hÀr tvÄ plattorna, nu Äterutgivna som dubbel-CD och med singelsidorna frÄn sessionerna som sÄ kallad bonus Àr det första och kanske ocksÄ det sista exemplet pÄ Elvis Presley som vuxensÄngare.

Efter den hÀr tiden försvann han till filmvÀrlden, kom tillbaka som slyngel för att sedan förtvina utklÀdd till vÀrldsavskÀrmat monument.

Den hÀr Äterutgivningen, utgiven för att det Àr 50 Är sedan (kan inget Äterutges bara för att det Àr bra, mÄste det vara nÄgot med Ärtal som skÀl?) finns alla orsaker att införskaffa för den som vill ha sin Elvis Presley-bild heltÀckande. 1950-talet Àr genomÄterutgivet och Äterkomsten likasÄ.

NÀr jag sjÀlv stod dÀr i skivaffÀren och fingrade pÄ skivorna var det inte direkt de hÀr jag ville köpa för veckopengen. DÄ ville jag ha ung vild man med gitarr, nu lyssnar jag lika mycket till ung vuxen man med röst.

FavoritspÄr?

Jag kan inte lĂ„ta bli denna personliga utvikning. »Judy«, givetvis, bland det bĂ€sta Elvis Presley spelade in.

Finns i Butiken: www.rootsy.nu/butik/album.php?id=1358

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.