Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
The JaneDear Girls
The JaneDear Girls
(Warner Reprise/import)

The JaneDear Girls kan dechiffreras Susie Brown från Utah och Danelle Leverett från Texas. Susie Brown har en stark familjehistoria vad musiken anbelangar. Hon blev också delstatsmästare på fiddle vid tio års ålder; Alison Krauss blev inte The World Illinois Fiddle Champion förrän vid mognare ålder, tolv om jag minns rätt.

Danelle Leverett höll i stället på att förstöras av sporten som tävlingsgymnast, när en skada lurade in henne på bättre vägar.

Tillsammans gör Ms Brown och Ms Leverett högenergisk countrypop med suveräna refränger och ett för genren tungt komp. Ur det massiva kompet frigörs dock främst två instrument som sätter profil på uttrycket: fiolen och Susie Browns ”Mandocaster”, en elektrisk mandolin med massiv kropp. Inte minst driver den senare på sanslöst i hitlåten »Wildflower«.

Men elgitarren är också fräckt pådrivande. Det framgår inte av bookletten om det är Danelle Leverett eller en studiogitarrist som spelar, men där finns en primitivt ståltrådsmässig urkraft som kan tyda på Leverett snarare än en rutinerad studioräv. Men det är ren spekulation.

The JaneDear Girls musik är naturligtvis anatema för alla countryns ohistoriska purister och stilplatonister. Mindre förprogrammerade lyssnare gläds åt den obändiga glädjen i musiken, åt dess lätt maniska upprepningsmönster och den fräna attacken.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.