Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Miller, Buddy
The Majestic Silver Strings
(New West)

Det finns nÄgot majestÀtiskt över dessa fyra herrar. Som Àr underbarn nÀr det gÀller att bÀra fram andra men som egentligen sjÀlva borde bÀras fram i guldstol. Dessutom enastÄende gitarrister som genom Ären anvÀnds av mÄnga som medmusiker vid spelningar och inspelningar. Buddy Miller sjÀlv till exempel. Han har tillbringat större delen av 2010 med att vara bandledare för Robert Plants Band of Joy. Men sÄ ringde han Bill Frisell, Marc Ribot Greg Leisz och frÄgade om de ville vara med honom och tolka och omarbeta kÀnda countryspÄr, nÄgra traditionella och en och annan nyskriven sak. En supergrupp med andra ord. Hu, tÀnker ni nu. Supergrupper, det vet vi hur det brukar sluta. Men detta Àr ett supergruppsprojekt som fungerar. Mycket bra dessutom. SÄ bra att det balanserar farligt nÀra att bli en uppvisning.

För det Àr inte bara dessa fyra herrar som gör det. HÀr finns Àven Dennis Crouch bas och Jay Bellerose trummor att backa upp gitarrer och sÄng. Som framförs av sju gÀstande vokalister. Och inte vilka som helst. Men det tar vi pÄ vÀgen.

Först ut Ă€r en drömmande ”Cattle Call” som vi kĂ€nner igen frĂ„n Eddy Arnold. Redan hĂ€r visar de fyra herrarna pĂ„ sitt professionella gitarrspel och sin kĂ€nsla för följsam takt och ton. Denna starka inledning följs av den svĂ€ngiga blues som vi mest har hört frĂ„n Mickey & Sylvia, ”No Good Lover”, hĂ€r i duett med Ann McCrary och Buddy Miller. Lefty Frizell bidrar med ”I Want To Be With You Always” som fĂ„r lĂ€ckra gitarrslingor bakom en duett med Patty Griffin och Buddy. Riktigt spĂ€nnande blir det lite lĂ€ngre fram nĂ€r Chocolate Genius alias Marc Anthony Thompson tar sig an Roger Millers ”Dang Me” och ut kommer en trögflytande, pĂ„trĂ€ngande blues. Den traditionella ”Bury Me Not On The Lone Praire”, som vi kanske minns Johnny Cash göra, fĂ„r hĂ€r en hetsig form av frijazz med gitarrer i slagsmĂ„l. Sedan kommer Shawn Colvin och Emmylou Harris med sina bidrag. Emmylou Ă€r vĂ€l den som minst lĂ„ter som hon brukar, som minst bidrar med sin sĂ„ng pĂ„ plattan. HĂ„ller Ă„ldern pĂ„ att ta ut sin rĂ€tt hĂ€r? Snabbt glömt nĂ€r fyra gitarrer sedan vispar upp oss med George Jones ”Why Baby Why”. Lee Ann Womack sjunger sig in i vĂ„ra hjĂ€rtan med den lĂ„ngsamma ”Return To Me” och sedan avslutas det hela med en gudomlig gospelduett med Buddy och Julie Miller i ”GodÂŽs WingÂŽed Horse”.

Förutom genomgÄende bra sÄnginslag Àr det arrangemangen som imponerar. Dels omarbetningen av vissa av sÄngerna men inte minst hanteringen av fyra gitarrstÀmmor till en fascinerande helhet. Det skulle kunna drypa av nostalgi. Men icke sÄ. VÀrdigt men nytt nÀstan genomgÄende.

De individuellt musikaliskt skickliga musikerna ska med en sjÀlvklarhet bidra med nÄgot alldeles enastÄende. Men sÄ brukar det inte alltid vara nÀr man placerar fyra sÄdana typer i samma studio. Snarare har vi blivit vana vid det motsatta. Eftersom dessa fyra herrar inte drivs av ett rubriksamlande ego utan av musikalisk kÀnsla och en förmÄga att lyssna av blir resultatet nÄgot helt annat.

Det hÀr Àr en spÀnnande vandring i den amerikanska musiktraditionen med nya öron och nya kÀnslor. Det Àr bara att lyfta pÄ hatten och buga. Tack för uppvisningen.

Finns i butiken: www.rootsy.nu/butik/album.php?id=1350

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.