Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Vox, Victoria
Exact change
(Obus Music)

Det finns en amatörvideo på YouTube där Victoria Vox går mittgången fram på ett plan på väg från Hawaii. Hon sjunger »Somewhere Over The Rainbow« och kompar sig själv på sin ukulele. Ibland är det lätt att tycka om udda artister som gör saker som alla de andra inte ens har nuddat med en tanke.

Härmed gillar jag Victoria Vox. För var ska man sjunga »Over The Rainbow« om inte i ett flygplan?

Hennes senaste platta heter »Exact Change« och visar upp en tjej med en ljus och ljuv stämma, som hon backar upp med instrumentet som jag inte har sett sedan George Formbys filmer visades på matiné.

Ukulele är f ö ett hawaianskt ord som betyder »hoppande loppa« om någon undrar.

Victoria började spela gitarr när hon var 17 och kom in på Berklee i Boston när hon var 18. Därefter, med fina betyg, flyttade hon till Nashville, sen till England och tillbaka till USA 2003. Här var hon med om att starta gruppen Tres Femmes, där hon för första gången började använda en ukulele som ett experiment. Och den har hon fortsatt med, numera som soloartist med USA-turnéer och festivaler om vartannat.

Det kan tilläggas att hon även trakterar det osynliga instrumentet muntrumpet, vilket hon bl a har visat i The Jay Leno Show.

De flesta av låtarna på senaste plattan har hon skrivit själv. Så när du läser »Summertime« bland titlarna, så är det inte den gamla vanliga låten med samma namn.

Victoria Vox vill tydligen inte låta som någon annan och det är nog därför jag gillar den här plattan.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.