Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
King, Freddie
Lets Hide Away & Dance Away With Freddie King
(Sundazed, vinyl)

180 gram ska det vara. Vinylplattornas ÄtertÄg kommer sÄ sakteliga och en del av vÄra gamla favoriter dyker upp pÄ nytt. Precis som de en gÄng sÄg ut. Remastrade pÄ gott och pÄ ont. Ibland lÄter det bÀttre, mycket bÀttre, och ibland har den genuina Àktheten fÄtt ett nÄgot plastigt rent över sig.

Nu finns denna Freddie King-klassiker Ă„ter att införskaffa i 180gramsversion. Freddie King hade slagit till 1961 med en av de största och mest kopierade bluesinstrumentallĂ„tar som gjorts, ”Hide Away”. NĂ€mn en engelsk gitarrist med uppvĂ€xt pĂ„ 60-talet som inte hade den pĂ„ sin repertoar. Eric Clapton vara bara en. Och lĂ€gg sedan till alla andra som har sett sig tvingade att visa sin gitarrkunskap med just denna lĂ„ten. Med ”Hide Away”, ”San-Ho-Zay”, ”The Stumble” och en handfull andra lysande instrumentallĂ„tar skapade Freddie sig ett namn som gitarrfantom, en ikon för mĂ„nga. Med tiden in pĂ„ 70-talet blev det i mina öron en allt för utdragen excess i strĂ€ngbĂ€ndande. Men det tyckte inte Stevie Ray Vaughan.

Men hÀr 1961 Àr det de fantastiska instrumentalspÄr som kom pÄ skivbolaget King som blev till ett av de album som mÄnga gitarrister tog sina influenser ifrÄn. En spÀnstig kombination av blues frÄn Texas och Chicago och i ett framförande som var nytt och spÀnnande. Inte minst lockande, bÄde för dansare och uppvÀxande gitarrister.
För den som inte kan fĂ„ nog och vill hĂ„lla ytterligare 180 gram i handen kan jag Ă€ven rekommendera uppföljaren ”Freddy King Gives You a Bonanza of Instrumentals”, som slĂ€pps samtidigt.

Freddie King dog ung 1976 endast 42 Ă„r gammal.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.