Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
King, Freddie
Lets Hide Away & Dance Away With Freddie King
(Sundazed, vinyl)

180 gram ska det vara. Vinylplattornas återtåg kommer så sakteliga och en del av våra gamla favoriter dyker upp på nytt. Precis som de en gång såg ut. Remastrade på gott och på ont. Ibland låter det bättre, mycket bättre, och ibland har den genuina äktheten fått ett något plastigt rent över sig.

Nu finns denna Freddie King-klassiker åter att införskaffa i 180gramsversion. Freddie King hade slagit till 1961 med en av de största och mest kopierade bluesinstrumentallåtar som gjorts, ”Hide Away”. Nämn en engelsk gitarrist med uppväxt på 60-talet som inte hade den på sin repertoar. Eric Clapton vara bara en. Och lägg sedan till alla andra som har sett sig tvingade att visa sin gitarrkunskap med just denna låten. Med ”Hide Away”, ”San-Ho-Zay”, ”The Stumble” och en handfull andra lysande instrumentallåtar skapade Freddie sig ett namn som gitarrfantom, en ikon för många. Med tiden in på 70-talet blev det i mina öron en allt för utdragen excess i strängbändande. Men det tyckte inte Stevie Ray Vaughan.

Men här 1961 är det de fantastiska instrumentalspår som kom på skivbolaget King som blev till ett av de album som många gitarrister tog sina influenser ifrån. En spänstig kombination av blues från Texas och Chicago och i ett framförande som var nytt och spännande. Inte minst lockande, både för dansare och uppväxande gitarrister.
För den som inte kan få nog och vill hålla ytterligare 180 gram i handen kan jag även rekommendera uppföljaren ”Freddy King Gives You a Bonanza of Instrumentals”, som släpps samtidigt.

Freddie King dog ung 1976 endast 42 år gammal.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.