Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Anders F Rönnblom Band
Live FrÄn VÀlfÀrden + bonus-cd: Tambourines & Lovers
(F-Records/Lovande Projekt/Warner)

Anders F har gÄtt en ny vÄr till mötes. Jag tycker att hans Undergroundskivor tillhör de bÀsta plattor han gjort och jag misstÀnker att medmusikanterna med, kanske man kan sÀga, Peter R Ericson i spetsen spelar stor roll för det jag uppfattar som en nytÀndning. Vi talar i alla fall comeback efter de tystare Ären mellan ca 94-04 och det Àr bara att tacka och ta emot.

I föreliggande box Äterfinns en dvd med Anders F Rönnblom Band »Live FrÄn VÀlfÀrden« och en bonus-cd med material som skrivits under en lÀngre period och som antingen inte kommit med pÄ tidigare skivor eller helt enkelt sparats till ett projekt som detta.

Liveinspelningen Ă€r gjord i Malmö och visar upp Anders F Rönnblom Bands imponerande mĂ„ngsidighet. Det har varit viktigt för Anders F att hĂ€r ge en bild av bandets dynamik och Ă€ven i det avseendet gĂ„r allt rĂ€tt. FrĂ„n tassande country, över visor och friformjazziga nummer till bredbent rock’n’roll visar sig bandet behĂ€rska det mesta. Fysisk nĂ€rvaro blandas med smygande eftertĂ€nksamhet, tyngd med elegans. Varje lĂ„t Ă€r en pĂ€rla pĂ„ sitt sĂ€tt. Jag sĂ€ger inte att varenda version Ă€r den optimala, men alla Ă€r mer eller mindre lysande. Ett pĂ„ papperet mĂ„hĂ€nda uttjatat nummer som »Mamma hjĂ€lp mig«, eller »Komedia« för den delen, levereras med lika delar Ă„terhĂ„llen som pĂ„trĂ€ngande energi. Gastkramande Ă€r definitivt ordet.

Man kan sjÀlvklart ha synpunkter pÄ urvalet, men det blir mest bara (koko)fÄnigt. Vi fÄr vad vi fÄr och det Àr alldeles förtrÀffligt. Men ÀndÄ: Vart tog »Mer Àn Amerika« vÀgen?

Om liveinspelningarna blir ett slags portfolio, dels över Anders F:s lÄtskrivarförmÄga, dels över bandets samspelthet och förmÄga att klÀ alla mÄngtydiga ord och aviga melodier i precis de musikaliska uttryck de mÄr bÀst av, Àr »Tambourines & Lovers« en inblick i den Rönnblomska demoverkstaden. Det Àr sÀkert som han sÀger, att demoversioner har nÄgot extra som gÄr förlorat nÀr den enskilda lÄten ska arras och spelas in med fler musiker. I demostadiet Àr lÄten outforskad mark och det ger en kvalitetsmÀssig skillnad som Rönnblom vill Ät hÀr.

Resultatet Ă€r överlag imponerande. Tunga spĂ„r som »Dom smutsiga barnen« – en duett med Toni Holgersson och dagens favorit hos mig - blandas med mer bagatellartade saker, helt enligt vĂ€lbekant Anders F-formel. Vi kastas alltsĂ„ mellan trĂ€ffsĂ€kra skildringar av ett land i sönderfall, to quote a phrase, och högst privata betraktelser. DĂ€remellan finns spĂ„r som ett portrĂ€tt av en lika Ă€lsk- som ömkansvĂ€rd »Gram Parsons lookalike«. Anna Stadling bidrar med underbar sĂ„ng och Jesper Lindberg med fin dobro.

»Nedladdad Gud« Àr en annan höjdare. VÀrdegrundsproblematik som bara Anders F kan angripa den. Och pÄ ett annat plan Àr jag vÀldigt förtjust i att han i en annan sÄng till och med lyckas rimma sitt eget efternamn pÄ lönndom.

Men rimmen, hur fyndiga de Ă€n mĂ„ vara, Ă€r naturligtvis en bisak i sammanhanget. Anders F Ă€r framför allt en röst som behövs, nu nĂ€r viktiga aspekter av samtiden bĂ€st fĂ„ngas i ord som »idiotkakafoni« och »hands-free demokrati«.

Det Àr lÀtt att dras in i Rönnbloms vÀrld av metaforer och det Àr förstÄs en av hans styrkor. En annan, som inte bör glömmas bort, Àr att melodierna i de flesta fall Àr alldeles utmÀrkta.

www.tedeborg.se/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.